De ziekte van Bechterew (of spondylitis ankylopoetica) kenmerkt zich door ontstekingen van de bekken- en wervelkolomgewrichten. Tussen het 15e en 35e levensjaar presenteren zich vaak de eerste klachten, vooral bij mannen.  De ziekte van Bechterew komt minder vaak voor bij vrouwen en heeft een ander verloop. Vrouwen hebben meer pijn1, maar de afwijkingen zijn minder goed te zien op een röntgenfoto. De diagnose wordt daardoor vaak pas laat gesteld. Terwijl het juist zo belangrijk is om er op tijd bij te zijn zodat de patiënt niet rondloopt met onnodig veel pijn, stijfheid en ook meer kans heeft op vergroeiingen van de gewrichten.
 

Wat zijn de klachten?

De ziekte van Bechterew (of spondylitis ankylopoetica) is een chronische, inflammatoire reumatische aandoening2. De ontstekingen beginnen vaak sluipend, laag in de rug en spreiden zich uit via de wervelkolomgewrichten. Er vindt verbening plaats doordat de ontsteking het kraakbeen en het bot aantast. De patiënt ervaart pijn en stijfheid in de rug die het ergst is na een periode van inactiviteit. Zo hebben veel patiënten last van ochtendstijfheid en nachtelijke pijn. Ook extreme vermoeidheid en stijfheid in de borstkas waardoor ademhalen moeilijker wordt, komen veel voor.
 

Hoe ontstaat de ziekte van Bechterew

Waardoor de ziekte van Bechterew ontstaat is niet helemaal duidelijk. Wel is bekend dat erfelijkheid een rol speelt: een groot deel van de patiënten draagt het gen HLA-B27. Waarschijnlijk spelen meerdere factoren een rol bij het ontwikkelen van Bechterew. De diagnose wordt vaak pas laat gesteld en patiënten lopen al jaren rond met pijn en stijfheid.
 

Diagnose stellen

Waarom de diagnose zo laat wordt gesteld, komt door de aard van de klachten. De lage rugklachten bij mensen met Bechterew zijn in het begin niet anders dan rugklachten waar zoveel andere mensen mee lopen. Er wordt niet direct een verband gelegd met de ziekte van Bechterew. Het sluipende karakter van de aandoening zorgt ervoor dat schade in de gewrichten ontstaat. En die is net als bij andere vormen van reuma onomkeerbaar.
 

Bechterew opsporen

De aandoening kan via bloedonderzoek naar ontstekingen of het gen HLA-B27 worden opgespoord. Maar ook al zijn die aanwezig, hoeft dit niet te wijzen op de ziekte van Bechterew. Een röntgenfoto is noodzakelijk om vergroeiïngen van SI-gewrichten of krommingen in de wervelkolom te ontdekken. Om er zo vroeg mogelijk bij te zijn, is een MRI het meest waardevol. Vooral bij vrouwen, omdat sommige afwijkingen niet goed zichtbaar zijn op een röntgenfoto maar wel middels een MRI. Ook al zijn de pijnklachten bij vrouwen vaak heviger.
 

Behandeling

Het is belangrijk dat patiënten met de ziekte van Bechterew blijven bewegen om de gewrichten soepel te houden. Dit vermindert de pijn en de stijfheid aanzienlijk. Naast oefentherapie is er medicatie3 die ontstekingen remmen en pijn verminderen. Elke patiënt heeft andere verwachtingen4 bij een behandeling. De verwachtingen spelen een grote rol in het succes van een behandeling. Een patiënt voelt zoveel: pijn, stijfheid, extreme vermoeidheid. Maar welke klacht is het ergst? En wat kan medicatie eraan doen? Het is belangrijk te blijven praten met de patiënt en de verwachtingen te bespreken. Een lab-uitslag kan positief zijn, maar als de vermoeidheid overheerst heeft die uitslag weinig effect op de gemoedstoestand van de patiënt. Bovendien reageren vrouwen4 anders op medicatie dan mannen. Het is belangrijk alert te zijn op de verschillen tussen mannen en vrouwen.

 

 

Referenties
1.    https://martevansanten.wordpress.com/tag/ziekte-van-bechterew/
2.    https://www.zorgverlener.novartis.nl/therapeutische-gebieden/reumatologi...
3.    https://https://www.stichting-axialespa.nl/ziekte-van-bechterew
4.    https://reumazorgnederland.nl/ontstekingsreuma-wanneer-is-uw-behandeling...
5.    https://martevansanten.wordpress.com/tag/ziekte-van-bechterew/#jp-carous...

0319COS1124716
×

Ask Speakers

×

Medical Information Request