AS  - wat is het?

AS staat ook wel bekend als de ziekte van Bechterew. Het is een ontstekingsziekte waarbij de gewrichten van de wervelkolom en andere delen van het lichaam gezwollen, pijnlijk en stijf zijn. De symptomen ontstaan en verergeren sluipend, meestal gedurende maanden of jaren en kunnen in de loop van de tijd variëren in ernst. Spondylitis ankylopoetica begint meestal in de gewrichten tussen het bekken en de wervelkolom, maar kan zich uitbreiden tot aan de nekwervels. Sommige mensen ontwikkelen ook symptomen in andere gewrichten dan de wervelkolom2. Ook AS is een auto-immuunziekte, waarbij sprake is van een overactiviteit van het immuunsysteem. Bij AS leidt deze verhoging van ontstekingseiwitten tot gewrichtsontstekingen, maar dan met name in de wervelkolom en enige andere gewrichten2.  

 

 AS  - wie krijgt het?

AS komt bij mannen drie keer vaker voor dan bij vrouwen en meestal manifesteert de ziekte zich voor het eerst tussen het 17e en 35e levensjaar – bij jonge mensen dus2. Bij AS speelt erfelijkheid een rol bij het risico om de ziekte te krijgen: een groot deel van de patiënten met AS is drager van het gen HLA-B27. Echter, aangezien er ook AS-patiënten zijn die dit gen niet dragen, is het waarschijnlijk dat er meerdere factoren dan alleen genetica een rol spelen bij het ontwikkelen van AS3

 

AS - hoe ontstaat de ziekte?

Spondylitis ankylopoetica is een auto-immuunziekte: het ontstaat wanneer het eigen immuunsysteem niet meer op de juiste manier reageert en het eigen lichaam aanvalt. Bij spondylitis ankylopoetica is het immuunsysteem overactief en maakt ontstekingseiwitten en andere stoffen die gezond lichaamsweefsel aanvallen in de wervelkolom en andere gewrichten3

 

AS - hoe uit de ziekte zich?

AS veroorzaakt veel pijnklachten. Een periode met weinig klachten kan worden gevolgd door een periode met heftige klachten (opvlamming/flare). Het aantal opvlammingen en de ernst en duur ervan verschillen zeer van patiënt tot patiënt. De meest voorkomende symptomen bij AS zijn echter rugpijn en stijfheid, met name ’s nachts en in de ochtend. De pijn verergert of blijft stabiel in rust, en verbetert bij beweging. Sommige patiënten hebben hiernaast ook pijn en zwelling in andere gewrichten dan de wervelkolom en het bekken, zoals in vingers of tenen. Ook hielpijn, extreme vermoeidheid, pijnlijke rode ogen en pijn en stijfheid van de borstkas worden geregeld gezien bij patiënten met AS. Zelfs organen als het hart en de longen kunnen aangedaan raken door deze auto-immuunziekte, al staat de pijn en stijfheid van de wervelkolom meestal voorop3.
De ontstekingen kunnen ook tot schade leiden: in sommige gevallen leidt de ontsteking van de wervelkolom tot het aan elkaar groeien van de wervels, wat weer een totale verstijving van de rug tot gevolg heeft. Hierdoor ontstaat er een zogenoemd ‘bamboe-effect’ – de wervelkolom lijkt op een stuk bamboe, hetgeen goed zichtbaar is op een röntgenfoto. Patiënten met AS hebben vaker dan gemiddeld botontkalking en wervelbreuken, en daarnaast bestaat er een hoger risico op hart- en vaatziekten, longaandoeningen en ziekten van het zenuwstelsel3.

 

Referenties
2.    Website ReumaNederland, Axiale Spondyloartritis - geraadpleegd augustus 2018

×

Ask Speakers

×

Medical Information Request