Over axiale SpA

Axiale spondyloartritis (axiale SpA) is een vorm van spondyloartritis (SpA). Spondyloartritis is een verzamelnaam voor een groep reumatische aandoeningen met een aantal gemeenschappelijke kenmerken; waaronder ontstekingen in het bekken, de wervelkolom, de gewrichten van de armen en/of benen. 

Bij axiale SpA raken vooral de gewrichten in het bekken (SI-gewrichten) en de wervelkolom ontstoken. Deze ontstekingen veroorzaken chronische pijn en stijfheid, vooral rond de heupen, bilstreek, en onderrug. Ook nekwervels kunnen ontstoken raken, dit leidt vaak tot een stijve nek en verminderde beweging. Als gevolg van de ontstekingen kunnen de rug- of nekwervels met elkaar vergroeien. Dit is meestal pas na enkele jaren zichtbaar op röntgenfoto’s. Wanneer de rugwervels met elkaar vergroeid raken kan de rug verstijven en kromgroeien. Dit gebeurt alleen in een vergevorderd stadium van axiale SpA.

Naast het bekken en de wervelkolom kunnen ook andere lichaamsdelen betrokken zijn bij axiale SpA, andere verschijnselen van axiale SpA kunnen zijn:

  • ontstekingen van andere gewrichten: bijvoorbeeld in je schouders, armen, knieën, enkels of handen en voeten
  • ontsteking van de pezen of peesaanhechtingen (enthesitis), voornamelijk van de achillespees
  • oogontsteking (uveïtis): rode en pijnlijke ogen die slecht tegen licht kunnen, soms zie je wazig
  • pijnklachten aan de achterkant van de bovenbeen die wisselend voorkomen in de linker- en rechter been
  • darmklachten: buikpijn, langdurige dunne ontlasting of soms bloed bij je ontlasting
  • huidklachten: rode, droge en schilferige huid
  • duizeligheid

 

Verschillende vormen van axiale SpA

Er zijn verschillende vormen van axiale SpA: röntgenologische axiale SpA (ook wel spondylitis ankylopoetica of ziekte van Bechterew genoemd) en niet-röntgenologische axiale SpA. 

Bij röntgenologische axiale SpA zijn er op röntgenfoto’s zichtbare afwijkingen aan het bekken of de wervelkolom.

Bij niet-röntgenologische axiale SpA treden vergelijkbare klachten en ontstekingsverschijnselen op, maar zijn er op röntgenfoto’s (nog) geen afwijkingen aan het bekken of de wervelkolom te zien. Vandaar dat deze vorm ‘niet-röntgenologisch’ wordt genoemd. Niet-röntgenologische axiale SpA kan overgaan in de röntgenologische vorm zodra er afwijkingen op de röntgenfoto zichtbaar zijn.

Ontstaan van axiale SpA

De oorzaak van axiale SpA is onbekend. Bij axiale SpA is het immuunsysteem ‘overactief’ en komen stoffen vrij die lichaamseigen cellen aanvallen; hierbij ontstaan ontstekingen in de gewrichten, pezen, spieren of organen. Axiale SpA is daarom een auto-immuunaandoening.

Axiale SpA komt vaker voor binnen sommige families en bij mensen die drager zijn van het gen HLA-B27. Daarom wordt aangenomen dat erfelijke aanleg een rol speelt bij het krijgen van de ziekte. De ziekte komt bij ongeveer 1 op de 200 mensen voor, en begint meestal tussen het 15e en 35e levensjaar. Evenveel mannen als vrouwen hebben axiale SpA. De niet-röntgenologische vorm komt twee keer vaker voor bij vrouwen; de röntgenologische vorm komt twee keer vaker voor bij mannen.

Zie ook: https://reumanederland.nl/reuma/vormen-van-reuma/axiale-spondyloartritis/
 

Beoordeel content: 
0
Nog geen beoordelingen
1020COS99581
×

Ask Speakers

×

Medical Information Request