Artritis psoriatica bestaat uit twee ziekten: psoriasis en artritis. Psoriasis is een auto-immuunziekte van de huid. Als u ook chronische gewrichtsontstekingen heeft (artritis), spreken we van artritis psoriatica.

Er bestaan nog geen testen om artritis psoriatica aan te tonen. De arts zal u uitvoerig vragen naar uw klachten en een uitgebreid lichamelijk onderzoek verrichten. Zo zal hij kijken of uw gewrichten ontstoken zijn. Daarnaast zal hij letten op huid- en nagelafwijkingen. Verder wordt er bloedonderzoek gedaan. Daarmee kan worden aangetoond of er ergens een ontsteking in het lichaam aanwezig is. Naast bloedonderzoek worden er vaak röntgenfoto’s gemaakt om te zien of er al beschadiging van de gewrichten is4,5.

 

PsA  – het beloop

PsA openbaart zich meestal als u al psoriasis heeft. Het is onduidelijk waarom sommige mensen met psoriasis wél artritis psoriatica krijgen, en andere mensen juist niet. PsA is een chronische ziekte met een wisselend verloop. Goede en slechte(re) periodes wisselen elkaar af. Naast eventuele huidklachten, hebben patiënten last van pijn en stijfheid in de gewrichten. Deze klachten komen vooral voor in de kleine gewrichten van de handen en de voeten. Vaak is er ook sprake van vermoeidheid. Verder kunt u last hebben van ontstekingen van de peesaanhechtingen. De behandeling van PsA is gericht op het verminderen van de ontstekingen. PsA is helaas nog niet te genezen. Medicijnen stellen de patiënt tegenwoordig veel beter in staat om goed te blijven functioneren ondanks de PsA. Het is helaas niet mogelijk om te voorspellen hoe uw PsA zich ontwikkeld in de loop van de jaren4,5.

Referenties
4.    Van Peet PG et al. NHG Standaard Psoriasis (derde herziening). Huisarts Wet 2014;57(3):128-35.
5.    Janssens HEJM et al. NHG Standaard Artritis (eerste herziening). Huisarts Wet 2009; 52(9):439-53.

×

Ask Speakers

×

Medical Information Request