Over PsA

Artritis psoriatica (PsA) is een vorm van spondyloartritis (SpA). Spondyloartritis is een verzamelnaam voor een groep reumatische aandoeningen met een aantal gemeenschappelijke kenmerken; waaronder ontstekingen in het bekken, de wervelkolom, de gewrichten van de armen en/of benen. PsA is een combinatie van ontstekingsreuma en de huidziekte psoriasis; er is dus sprake van klachten aan de huid hebben én klachten door gewrichtsontstekingen.

Bij artritis psoriatica komen gewrichtsontstekingen meestal voor in de gewrichten van de armen of benen, zoals handen, voeten, ellebogen of knieën. De ontsteking kan ook onder in de rug zitten, in het bekken, of op de plek waar de ribben aan het borstkas vastzitten. Ook in de botaanhechtingen komen ontstekingen voor, bijvoorbeeld in de achillespees. 

Psoriasis is een huidziekte. Hierbij wordt de huid op sommige plekken rood en gaat sterk schilferen. Meestal gaat het om de huid aan de buitenkant van de ellebogen en knieën, de hoofdhuid (beginnend bij de haargrens) en huidplooien. Psoriasis komt soms ook voor bij de navel, bilnaad en op handpalmen en voetzolen. Er is ook een vorm van psoriasis (psoriasis unguum) waarbij putjes in de nagels ontstaan en bruine verkleuringen onder de nagel.

Naast klachten van de huid en gewrichten kunnen ook andere lichaamsdelen betrokken zijn bij PsA, andere verschijnselen van PsA kunnen zijn:

  • oogontsteking (uveitis)
  • ontsteking van de pezen of peesaanhechtingen (enthesitis), voornamelijk van de achillespees
  • gezwollen vingers of tenen (dactylitis)

 

Ontstaan van PsA
De oorzaak van PsA is onbekend. Bij PsA is het immuunsysteem ‘overactief’ en komen stoffen vrij die lichaamseigen cellen aanvallen; hierbij ontstaan ontstekingen in de gewrichten, pezen, spieren of organen. PsA is daarom een auto-immuunaandoening.

PsA komt vaker voor binnen sommige families en bij mensen die drager zijn van het gen HLA-B27. Daarom wordt aangenomen dat erfelijke aanleg een rol speelt bij het krijgen van de ziekte. De aandoening begint meestal tussen het 20e en 30e levensjaar, maar kan ook op een andere leeftijd ontstaan. Meestal start PsA met psoriasis. Bij een kleine groep mensen beginnen de gewrichtsklachten voordat de huidaandoening zich openbaart. PsA komt even vaak voor bij mannen als bij vrouwen.

Zie ook: https://reumanederland.nl/reuma/vormen-van-reuma/artritis-psoriatica/
 

Beoordeel content: 
0
Nog geen beoordelingen
1020COS99581
×

Ask Speakers

×

Medical Information Request