Mensen met atritis psoriatica (ook wel kortweg aangeduid als PsA) hebben vaak al vanaf de vroege pubertijd last van verschillende vormen van psoriasis. Het grillige verloop maakt de ziekte onvoorspelbaar; patiënten kunnen ‘s ochtends overvallen worden door pijn en stijfheid. Vanzelfsprekende bewegingen zoals opstaan en aankleden zijn vaak een uitdaging en de pijn is continu aanwezig. Depressie en slapeloosheid komen vaak voor en kunnen elkaar in de hand werken. Beweging, hoe moeilijk dat ook is, kan de patiënt echt helpen. 

 

Pijnklachten bij PsAPijnklachten bij PsA

Artitis psoriatica is een pijnlijke reumatische ontstekingsziekte. De pijnklachten zijn niet bij elke patiënt hetzelfde en even hevig. Sommige patiënten hebben vooral last van huidklachten, terwijl anderen vooral pijn in de gewrichten voelen. Ook kunnen pijnlijke ontstoken peesaanhechtingen en lage rugklachten voorkomen. De combinatie van klachten aan de huid én pijn door gewrichtsontstekingen, maken dat de ziekte altijd aanwezig is bij alles wat de patiënt doet. Ongeveer een derde van de mensen met psoriasis, krijgt artritis psoriatica. Maar andersom kan ook, mensen met gewrichtsontstekingen kunnen jaren later psoriasis ontwikkelen. Wanneer een patiënt met psoriasis gewrichtsontsteking ontwikkelt, is het nodig om een reumatoloog in te schakelen.

 

Artritis psoriatica en bewegen

Voor iedereen is een half uur matige tot intensieve beweging gezond. Het zorgt voor sterke spieren en botten en houdt de gewrichten soepel. Voor mensen met artritis psoriatica is het extra belangrijk om te bewegen omdat daardoor de gewrichtspijn en stijfheid afnemen. Ook hebben psoriasis patiënten een grotere kans op hart- en vaatziekten. Bewegen maakt het hart sterker en zorgt voor een goede doorbloeding. 

 

Slaapproblemen bespreken

Het is natuurlijk verschrikkelijk moeilijk voor een patiënt om te gaan sporten, als uit bed komen al een uitdaging is. En vaak houdt de ziekte hem ook gedurende de nacht wakker. Slaapproblemen en slapeloosheid komen dan ook vaak voor bij mensen met psoriasis (bron: onderzoek uit 2013, gepubliceerd in Dermatology Online Journal). Niet alleen door de pijn, maar ook door piekeren. Een slechte nachtrust is samen met de pijnklachten de ideale voedingsbodem voor een depressie. Mensen met psoriasis hebben al meer kans op een depressie, daarom is het goed om slaapproblemen bespreekbaar te maken met de patiënt. 

 

Psoriasis en depressie

Waarom hebben psoriasispatiënten meer kans op een depressie? Onderzoek uit Essen heeft aangetoond dat een hoge concentratie ontstekingseiwit interleukine 6 (IL-6) zorgt voor een toename van depressieve klachten. Hoge concentraties IL-6 worden ook aangetroffen bij psoriasispatiënten1. Ander onderzoek toont aan dat psoriasispatiënten met een zware depressie, 37% meer risico lopen om ook artritis psoriatica te ontwikkelen2.

 

Sporten goed voor de geest

Bewegen en sporten hebben een gunstig effect op de geest. Hoe meer beweging, hoe fitter het hoofd. Een fit hoofd helpt tegen stemmingswisselingen en geheugen- en concentratieproblemen. Bovendien zorgt voldoende beweging voor een goede slaapkwaliteit. Sporten is niet noodzakelijk voor een goede conditie, maar kan wel leuk zijn, vooral in groepsverband.

 

Geschikte sporten bij artritis psoriatica

Sporten zoals stevig wandelen of fietsen zijn altijd goed. Contactsporten en fysieke zware sporten met piekbelastingen kunt u beter afraden. Actieve bezigheden zoals tuinieren, traplopen en klussen, houden de conditie ook op peil. Als de PsA hevig is, is het belangrijk in beweging te blijven en het energieniveau in de gaten te houden. Rustige, vloeiende bewegingen gaan dan makkelijker en houden de gewrichten soepel. 
 

Vroegtijdige signalering van gewrichtsklachten bij psoriasis kan structurele schade voorkomen. De PEST vragenlijst is een hulpmiddel om symptomen te herkennen.

Artikel met PEST vragenlijst - Engelse versie

 

REFERENTIES
1. Ärzte Zeitung, 15.02.2017.
2. Journal of Investigate Dermatology

0219COS1101558
×

Ask Speakers

×

Medical Information Request