De diagnose PsA is meestal gebaseerd op de uitkomst van de klachten, het lichamelijk onderzoek en het bloedonderzoek. Bij lichamelijk onderzoek wordt gekeken naar ontstekingsverschijnselen aan de gewrichten en pezen. Ook wordt gelet op de beweeglijkheid van het bekken, de heupen en de rug, en naar de ogen, -huid en -nagels.

Bij het bloedonderzoek wordt gekeken naar ontstekingswaarden in het bloed en of de erfelijke factor HLA-B27 aanwezig is. De aanwezigheid van HLA-B27 zegt echter niet alles, omdat deze factor ook voorkomt bij mensen die geen last hebben van deze aandoening. Aanwezigheid van HLA-B27 kan de diagnose wel ondersteunen.

Daarnaast wordt vaak aanvullend onderzoek gedaan. Er kunnen een of meerdere röntgenfoto’s worden gemaakt van de gewrichten in de armen en benen om te kijken of er afwijkingen zichtbaar zijn. Daarnaast kan er ook aanvullend een MRI-scan worden gemaakt. De MRI-scan geeft een veel nauwkeuriger beeld van de gewrichten dan een röntgenfoto; hierdoor worden afwijkingen of ontstekingsverschijnselen sneller opgespoord.

Zie ook: https://reumanederland.nl/reuma/vormen-van-reuma/artritis-psoriatica/

Beoordeel content: 
0
Nog geen beoordelingen
1020COS99581
×

Ask Speakers

×

Medical Information Request