Datum: woensdag 19 december 2018
Auteur: Tobias Nederkoorn, Medical Scientific Liaison Respiratory bij Novartis Pharma B.V.

De zorg van morgen wordt voor een groot deel digitaal. Meer dan ooit kunnen digitale hulpmiddelen helpen bij een optimale behandeling van patiënten. Ook bij de behandeling van COPD zijn er veel eHealth-initiatieven die kunnen helpen. Die initiatieven dragen bij aan een betere kwaliteit van leven voor patiënten met COPD, omdat ze bijvoorbeeld minder vaak in het ziekenhuis opgenomen hoeven te worden. Over de verschillende initiatieven op dit gebied vertel ik in dit blog graag meer.
 

Een goed voorbeeld is MijnCOPD van het Bravis-ziekenhuis in West-Brabant. Het doel is om het aantal longaanvallen te verminderen door een vroege herkenning van de aanvalssymptomen in de thuissituatie, en de door de inzet van een bewegingsstimuleringsprogramma, komt de patiënt in een betere conditie. Hierdoor neemt de kans op een longaanval af. De longartsen die het project testen, verwachten het aantal longaanvallen van deelnemende patiënten met 25 procent terug te kunnen brengen. MijnCOPD gaat echter verder dan het op tijd in kaart brengen van symptomen. Deelnemende patiënten krijgen een Pebble smartwatch, die in verbinding staat met mantelzorgers en de afdeling longverpleegkunde van het Bravis-ziekenhuis. Mocht een patiënt bijvoorbeeld de door een fysiotherapeut opgestelde bewegingsdoelen niet halen, geeft de smartwatch daar een melding van en kan op tijd actie worden ondernomen.
 

National eHealth Living Lab (NeLL)
Er zijn inmiddels eHealth-ideeën en -initiatieven te over, maar het is net zo belangrijk om elkaar goed te kunnen bereiken. Inzichten die ontwikkelaars van eHealth-initiatieven opdoen bij het ene project, kunnen heel waardevol zijn voor een ander project. Daarom is het NeLL opgericht. Dit platform is ontstaan om eHealth-toepassingen te ontwikkelen in nauwe samenwerking met nationale en internationale stakeholders binnen de zorg en de technologie. Zo staan patiënten, consumenten, professionals, wetenschappers, studenten, organisaties en instellingen allemaal met elkaar in verbinding, zodat ze samen de beste oplossingen kunnen ontwikkelen.
 

Novartis draagt bij
Bij Novartis vinden we het belangrijk om up to date te blijven in deze ontwikkelingen en zelf ook met goede initiatieven te komen. Met de juiste eHealth-toepassingen kunnen we samen met onze partners werken aan optimale zorg voor patiënten. In een ideale wereld genieten deze patiënten van een zo goed mogelijke kwaliteit van leven ondanks hun chronische ziekte. Zorgverleners waar we mee samenwerken, kunnen zich dankzij onze digitale middelen nog beter richten op gepersonaliseerde zorg. Zo profiteren we uiteindelijk allemaal.
 

We zijn zelf ook bezig met eHealth, onder andere op het gebied van therapietrouw. Het is namelijk algemeen bekend dat therapietrouw laag is bij de groep patiënten met COPD en bovendien worden er tijdens het inhaleren veel fouten gemaakt1.  Door middel van een eHealth-initiatief proberen we dit probleem op te lossen en de therapietrouw te verbeteren.
 

Tobias Nederkoorn is Medical Scientific Liaison Respiratory bij Novartis Pharma B.V. Vanuit deze rol deelt hij graag zijn visie op nieuwe ontwikkelingen. Benieuwd naar wat we bij Novartis aan het ontwikkelen zijn op het gebied van eHealth? Neem contact met ons op en dan praten we u graag bij.
 

Referenties:
1. Molimard M. et al. Chronic obstructive pulmonary disease exacerbation and inhaler device handling: real-life assessment of 2935 patients. (2017). European Respiratory Journal, 49(2), 1601794.

1218COPD1085294
×

Ask Speakers

×

Medical Information Request