Richtlijnen en zorgstandaarden bij astma
Voor de diagnose en behandeling van astma bestaan verschillende richtlijnen. Het doel van de behandeling van volwassen patiënten met astma is optimale astmacontrole: een goede astmacontrole afgestemd op de individuele behandeldoelen van de patiënt. Onder een goede astmacontrole verstaan we:
- Overdag en ’s nachts geen astma gerelateerde klachten
- Geen beperkingen
- Normale spirometrie, al dan niet met het gebruik van medicatie:
- Een zo laag mogelijke dosering
- Zo min mogelijk toedieningen
- Zo min mogelijk bijwerkingen
Referentie: Bottema JW, et al. NHG-Standaard Astma bij volwassenen (M27) versie 5.0, juli 2020
NHG-richtlijn
Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) is de wetenschappelijke vereniging van huisartsen en heeft als doel een wetenschappelijk verantwoorde beroepsuitoefening door de huisarts te bevorderen. De NHG-Standaard Astma bij volwassenen geeft richtlijnen voor de diagnostiek, behandeling en monitoring van astma bij volwassen patiënten.
Referentie: Bottema JW, et al. NHG-Standaard Astma bij volwassenen (M27) versie 5.0, juli 2020
GINA-richtlijn
Global Initiative for Asthma (GINA) bestaat uit een internationaal gezelschap van astma-experts. Deze organisatie stelt zich tot doel het leven van patiënten met astma wereldwijd te verbeteren. De GINA strategie documenten bevatten aanbevelingen voor zorgverleners om hun patiënten met astma zo goed als mogelijk te begeleiden en behandelen. Het GINA-rapport wordt jaarlijks geüpdatet en naar diverse talen vertaald. Naast het algemene GINA-rapport (en de bijbehorende pocket guide) heeft GINA ook een specifieke pocket guide voor moeilijk behandelbaar en ernstig astma.
Referentie: GINA 2021, Global Strategy for Asthma Management and Prevention.
NVALT-richtlijn ernstig astma
De Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT) publiceert tal van richtlijnen waaronder de richtlijn voor diagnostiek en behandeling van ernstig astma. In deze NVALT-richtlijn wordt ingegaan op de verschillen tussen moeilijk behandelbaar en ernstig astma en het document richt zich op wat volgens de huidige maatstaven de beste diagnostiek en behandeling is van ernstig astma bij volwassen patiënten. De werkgroep bestaat uit longartsen die werkzaam zijn in perifere opleidingsklinieken, academische ziekenhuizen en astmacentra.
Referentie: Richtlijn diagnostiek en behandeling van ernstig astma, 2012-2020. Nederlandse Vereniging voor Artsen voor Longziekten en tuberculose.