Het FRESH AIR project van dat Dr. Frederik van Gemert op het ERS congres presenteerde is even impactvol als nobel.

In lage en middeninkomenslanden (LMICs) wordt COPD zeker niet alleen door het roken van tabak veroorzaakt, maar vooral ook door het gebruik van biomassabrandstof voor huishoudelijk koken en verwarming. Het schadelijk effect van biomassarook begint mogelijk op zeer jonge leeftijd, zelfs voor de geboorte als de zwangere moeder aan het koken is. Echter, politici, gezondheidswerkers en dorpsbewoners zijn zich nog niet bewust van de schadelijke effecten van biomassarook. Bewustwording is dan ook hard nodig.

Tussen 2016 en 2018 heeft FRESH AIR Horizon 2020, gefinancierd door de EU, in Uganda, Vietnam en Kyrgyzië, een succesvolle ‘train-the-trainer’ programma uitgevoerd. De lokale bevolking werd zich bewust van de schadelijk gevolgen van binnenshuis koken en leerden tevens hoe zij het blootstellen aan biomassarook konden verkleinen. Het programma breidt zich nog steeds uit, niet alleen in deze landen, maar ook in andere LMICs.

Hierna, hebben we met het FRESH AIR Horizon 2020, efficiënte kooktoestellen geïntroduceerd. De lokale bevolking kon kiezen uit meerdere kooktoestellen en zelf bepalen welke het meest geschikt was. Hun respiratoire klachten namen enorm af, maar de mate van luchtvervuiling was nog steeds boven de WHO normen.
 

Dr. Van Gemert: “Ik ben het meest trots op het feit dat de lokale mensen zelf allerlei oplossingen vinden om blootstellen aan biomassarook te verkleinen.”
 

Introductie van efficiënte en schone kooktoestellen is een stap in de goed richting, maar er zal meer moeten gebeuren om COPD te bestrijden. Het koken met biomassabrandstof is een teken van armoede; armoedebestrijding zal derhalve een belangrijk onderdeel moeten zijn. Samenwerken tussen dorpsbewoners en gezondheidswerkers, onderzoekers, beleidsmakers, lokale overheden evenals internationale organisaties is dan ook hard nodig om de groeiende last van COPD een halt toe te roepen.

Dr. Van Gemert: “Ik ben het meest trots op het feit dat de lokale mensen zelf allerlei oplossingen vinden om blootstellen aan biomassarook te verkleinen. Zo zijn ernstige brandwonden bij kinderen in Jinja regio in Uganda, vaak ontstaan door de traditionele manier van koken waarbij de kinderen vaak bij moeder zijn, drastisch afgenomen: van gemiddeld 3 opnames per maand tot geen één in een half jaar tijd.”

Op woensdag 2 oktober geeft Dr. Van Gemert op ERS 2019 ook nog een presentatie over “Improved cookstoves and heaters”.
 

Bekijk op deze ERS congrespagina de video waarin we Dr. Frederik van Gemert alles vragen over dit project.

0920RESP1367360
×

Ask Speakers

×

Medical Information Request