Inhalatorkeuze
Welke inhalator past het beste bij uw patiënt? Een goede match maken tussen patiënt en inhalator is niet zo makkelijk. Iedere patiënt is uniek en er zijn heel veel inhalatoren op de markt. Hoe kunt u dan toch de juiste keuze maken? Op deze pagina vindt u handvatten die u helpen de juiste inhalator voor uw patiënt te vinden.

 

Inhalatorkeuzeroute en overzicht interne weerstanden
De inhalatorkeuzeroute is een beslisboom die u helpt de beste inhalator voor uw patiënt te kiezen. Door het beantwoorden van een aantal vragen, vindt u de meest geschikte inhalator. Relevante vragen zijn: kan uw patiënt de adem vijf tot tien seconden inhouden? Beschikt hij over voldoende inspiratoire kracht? En is de hand-longcoördinatie goed genoeg? Deze Inhalatorkeuzeroute is ontwikkeld door inhalatietechnoloog Paul Hagedoorn et al. Op de achterkant van de Inhalatorkeuzeroute staat een indeling van inhalatoren naar interne weerstand. De indeling bestaat uit laag, middel en hoog. Bij een lage interne weerstand, moet uw patiënt rustig inhalen, bij een hoge interne weerstand krachtig.

Bestel kaart Inhalatorkeuzeroute

 

Interview inhalatietechnoloog/onderzoeker Paul Hagedoorn
“Inhaleren is als autorijden, na een tijdje sluipen er toch foutjes in”, zegt inhalatietechnoloog Paul Hagedoorn, verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen. Volgens hem is de perfecte inhalator de inhalator die het beste past bij de patiënt. Maar hoe komt u nou tot die perfecte inhalator? Hagedoorn vertelt er meer over in een interview. Besproken onderwerpen zijn vaak voorkomende inhalatiefouten, het belang van een inhalatie-instructie en misvattingen over bepaalde typen inhalatoren.

Lees interview met Paul Hagedoorn

 

Het belang van inhalatie-instructie
Wanneer de juiste inhalator is gekozen is het van belang dat de patiënt goed wordt geïnstrueerd over het gebruik van de inhalator. Titia Klemmeier, verpleegkundige in het Martini Ziekenhuis in Groningen en oprichter van de Stichting Inhalatie Medicatie Instructie School (IMIS) vertelt in deze podcast over het lange termijn effect van inhalatie-instructie.

Luister de podcast met Titia Klemmeier

0520XOL1338177
×

Ask Speakers

×

Medical Information Request