Datum: dinsdag 23 november 2021
Tijd: 19.30 – 21.00 
Event: live webinar (accreditatie aangevraagd)
Aanmelden: vul het aanmeldformulier op deze pagina in

Laat u inspireren: experts vertellen over de meest recente ontwikkelingen op het gebied van therapietrouw management, de rol en aanpak van een regionaalformularium inhalatiemedicatie en hoe eHealth de dagelijkse astmazorg kan ondersteunen. Tijdens dit geaccrediteerde webinar ziet u onder begeleiding van een voorzitter 3 duo-presentaties waarbij verschillende ervaren longverpleegkundigen voor u de theorie naar de praktijk vertalen. Tijdens de presentatie heeft u de mogelijkheid om vragen te stellen, uw vragen worden tijdens de Q&A sessies live of na het webinar behandeld. Wilt u op de hoogte blijven van deze nieuwe ontwikkelingen? Meld u dan nu aan via het aanmeldformulier op deze pagina.
 

Programma

Voorzitter: drs. J.S.J.A. van Campen-van de Vooren longarts Haaglanden Medisch Centrum.

Dr. J.F.M. van Boven, assistant professor UMCG
T.J. Klemmeier, longverpleegkundige Martini Ziekenhuis

Therapie-ontrouw kent diverse achterliggende redenen en vraagt daarom om een persoonlijke aanpak. Echter, welke interventies zijn bewezen effectief en welke zijn praktisch toepasbaar in de praktijk? Welke hulpmiddelen zijn daarbij handig? Longverpleegkundige Titia Klemmeier en UMCG onderzoeker Job van Boven bespreken de laatste stand van zaken m.b.t. effectieve therapietrouw interventies voor luchtwegmedicatie.

Leerdoelen

  • Welke achterliggende redenen er voor therapie-ontrouw zijn en hoe je die effectief kunt uitvragen.
  • Welke effectieve therapietrouw bevorderende interventies er bestaan.
  • Hoe je welke therapietrouw interventies je in de dagelijkse praktijk kunt toepassen.

Prof. dr. G.J. Wesseling, longarts MUMC 
M.R.E. Nieman, longverpleegkundige MUMC

 

Ooit was astma één ziekte met vooral allergie als onderliggend mechanisme en salbutamol en inhalatiesteroïden als hoeksteen van de behandeling. Inmiddels kent astma meerdere fenotypes en is het aantal pufjes exponentieel gegroeid. Ook is duidelijk geworden dat er ondanks alle nieuwe inzichten en opties patiënten een grote aan astma gerelateerde ziektelast blijven ervaren. 

Voor de behandelaars vormt astma een diagnostische en therapeutische uitdaging. Wat zijn de karakteristieken van dit astma en van deze individuele patiënt waarmee rekening moet worden gehouden? Hoe kom je tot een effectieve en doelmatige keuze uit alle beschikbare behandelingen? En hebben we daar al die pufjes die er nu zijn eigenlijk wel bij nodig? Is minder keuze eigenlijk niet veel beter en overzichtelijker? Welke rol speelt het formularium hierin? En moeten we zelfzorg en zelfmanagement veel meer bevorderen, bijvoorbeeld met eHealth? Geertjan Wesseling en Maxime Nieman vertellen u graag meer over deze vraagstukken. 

Leerdoelen

  • De verschillende fenotypen bij astma en treatable traits.
  • Inhalatiemedicatie voor astma, tijd voor een formularium? Wie doet wat?

Dr. J.F.M. van Boven, assistant professor UMCG
W.J.M. van Litsenburg, verpleegkundig specialist Catherina Ziekenhuis

De laatste jaren zien we een steeds grotere toepassing van eHealth bij astma management, zowel in de diagnostiek en monitoring als bij zelfmanagement en therapietrouw ondersteuning. De COVID-19 pandemie heeft deze ontwikkeling verder versneld, maar de vraag is welke eHealth interventies effectief en toepasbaar in de praktijk zijn. Longverpleegkundige Walter van Litsenburg en UMCG onderzoeker Job van Boven nemen u mee in de laatste stand van zaken, ondersteund met enkele praktische casussen.

Leerdoelen

  • Hoe eHealth de dagelijkse astmazorg kan ondersteunen en welke tools effectief zijn.
  • Het begrijpen van de rol van eHealth bij therapietrouw ondersteuning.
  • Welke factoren van belang zijn bij het werken met eHealth in de dagelijkse praktijk.
     

Doelgroep: Longverpleegkundige, Verpleegkundig Specialist en Physician Assistant
Accreditatie: aangevraagd bij V&VN, VSR en NAPA
Kosten: gratis
Vragen? Ahmed Mokhtari helpt u graag verder via [email protected]
Aanmelden: vul het aanmeldformulier op deze pagina in

 

Delen mag, graag zelfs: Is deze avond ook interessant voor uw collega’s? Voel u dan vrij om deze uitnodiging ook met hen te delen.

Beoordeel content: 
0
Nog geen beoordelingen
1021RESP307367
×

Ask Speakers

×

Medical Information Request