Inhalator kiezen
Welke inhalator past het beste bij uw patiënt met astma? Een goede match vinden tussen patiënt en inhalator is niet zo makkelijk. Iedere patiënt is uniek en er zijn heel veel inhalatoren op de markt. Hoe kunt u dan toch de juiste keuze maken? Op deze pagina vindt u handvatten die u helpen de juiste inhalator voor uw patiënt te vinden.
 

Inhalatorkeuzeroute en overzicht interne weerstanden
De inhalatorkeuzeroute is een beslisboom die u helpt de beste inhalator voor uw patiënt te kiezen. Door het beantwoorden van een aantal vragen, vindt u de meest geschikte inhalator. Relevante vragen zijn: kan uw patiënt de adem vijf tot tien seconden inhouden? Beschikt uw patiënt over voldoende inspiratoire kracht? En is de hand-longcoördinatie goed genoeg? Deze Inhalatorkeuzeroute is ontwikkeld door inhalatietechnoloog Paul Hagedoorn et al. Op de achterkant van de Inhalatorkeuzeroute staat een indeling van inhalatoren naar interne weerstand. De indeling bestaat uit laag, middel en hoog. Bij het gebruik van een inhalator met een lage interne weerstand heeft uw patiënt minder kracht nodig en moet uw patiënt rustig inhalen. Bij het gebruik van een inhalator met een hoge interne weerstand moet uw patiënt krachtig inhaleren.

Bestel kaart Inhalatorkeuzeroute  

Slimme inhalatoren en de rol van eHeath
Uit onderzoek is gebleken dat 36% van de patiënten met astma die inhalatiecorticosteroïden gebruiken, daarbij niet het voorschrift van de arts opvolgt1. Patiënten doen dat niet altijd bewust: zo vergeet een derde van de therapieontrouwe patiënten met astma het ‘gewoon’. Een slimme inhalator, gekoppeld aan een app, kan de patiënt helpen door medicatie herinneringen te sturen. Voor de  longarts en longverpleegkundige is het soms  lastig te achterhalen of een patiënt de voorgeschreven dosis consequent inneemt. Patiënten zijn namelijk vaak te positief over hun eigen therapietrouw2. De techniek van een slimme inhalator die het gebruik registreert kan dan een meerwaarde betekenen voor de behandelaar en de patiënt. De behandelaar beschikt zo over real-life data die kunnen bijdragen aan het maken van therapeutische beslissingen. De patiënt heeft meer mogelijkheden voor zelfregie.

Lees hier het interview met Paul Hagedoorn over elektronische feedback 

 

Referentie: 
1) Therapietrouw bij astma. Marianne Heins et al, NIVEL, 2018
2) Bender, B., Wamboldt, F. S., O’Connor, S. L., Rand, C., Szefler, S., Milgrom, H. and Wamboldt, M. Z. Measurement of children’s asthma medication adherence by self report, mother report, canister weight, and Doser CT. Annals of Allergy, Asthma and Immunology. 2000;85(5);416-421

Beoordeel content: 
0
Nog geen beoordelingen
0522XOL444407
×

Ask Speakers

×

Medical Information Request