Aanmelden

 

Onderstaand symposium is specifiek bedoeld voor oogartsen, oogartsen in opleiding en Physician Assistants binnen de oogheelkunde.

Na de succesvolle eerste editie in 2018 nodigen wij u met veel plezier uit voor de tweede editie van “InSights Symposium: Next steps in Ophthalmology” op zaterdag 18 mei 2019 in het NBC te Nieuwegein.

InSights Symposium is hét oogheelkundig symposium in Nederland over innoveren in combinatie met medisch inhoudelijke- en praktijk gerelateerde onderwerpen. 

In samenwerking met Novartis Pharma B.V. is dit symposium door de volgende oogartsen samengesteld:
Prof. dr. C.A.B. Webers, oogarts, Universiteitskliniek voor Oogheelkunde Maastricht UMC+
Prof. dr. C.C.W. Klaver, oogarts, Erasmus Medisch Centrum Rotterdam
Dr. J.J.C. van Lith - Verhoeven, oogarts, Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis Tilburg
Drs. L.J. Noordzij, oogarts, Maasstad Ziekenhuis Rotterdam

Door het NOG en NAPA is InSights geaccreditateerd voor  5 punten.

Het programma is als volgt:

DOWNLOAD UITGEBREID PROGRAMMA
 

10.00 uur

Opening

Prof.dr. C.A.B. Webers en Novartis

10.15 uur

Oogzorg in 2030; nog in het ziekenhuis, of in het netwerk?

Prof.dr. N.H. Chavannes, huisarts
Prof.dr. L. Witkamp, MD, CEO Ksyos

11.00 uur

Substitutie in de oogzorg; van ziekenhuis naar eerste lijn of ligt de waarheid in het midden?

Drs. P.J. Lansink, oogarts, Medisch Spectrum Twente
Drs. H.G.N. Veraart, oogarts, Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis Tilburg
Dhr. J. Koren, Operationeel Manager, Oogziekenhuis Zonnestraal

11.40 uur

Interactieve paneldiscussie met sprekers

o.l.v. Prof.dr. C.A.B. Webers

12.00 uur

Lunch

 

13.00 uur

Break out sessie 1

Zie hieronder

13.45 uur

Break out sessie 2

Zie hieronder

14.30 uur

Pauze

 

15.00 uur

Break out sessie 3

Zie hieronder

15.45 uur

Myopie bij kinderen

Prof.dr. C.C.W. Klaver, oogarts, Erasmus MC Rotterdam

16.15 uur

State-of-the-art innovaties in gentherapie

Prof.dr. B.P. Leroy, oogarts, Universitair Ziekenhuis Gent

16.45 uur

Afsluiting wetenschappelijk programma

Prof.dr. C.A.B. Webers

16.55 uur

Afsluiting

Novartis

 

U heeft de keuze uit vijf break out sessies. U kunt bij inschrijving uw voorkeur aangeven. U wordt in drie break out sessies ingedeeld:

 

1.    Do’s and dont’s in glaucoom, Dr.T.P Colen, oogarts

Uit het grote receptenboek voor de oogarts gaan we vandaag een gerecht bereiden dat iedereen wel kent: hoe maak je een individueel behandelplan voor je glaucoompatiënt? Welke ingrediënten hebt u ook weer nodig? In welke volgorde verzamelt u die. Hoe bouwt u het gerecht op? Wat als er gaandeweg de bereiding iets verandert? Wat zijn de bekende valkuilen tijdens de bereiding van het behandelplan? Hoe zorgt u gaandeweg het proces dat er geen tijd verloren gaat zodat uw gerecht ook een beetje op tijd klaar is? Hoe berekent u een targetpressure? En hoe ziet u op tijd dat de behandeling geïntensiveerd moet worden (medicatie ophogen of wellicht opereren?). Tot slot: Hoe dient u het resultaat op (m.a.w. hoe documenteert u het overzichtelijk in het EPD?). En dan, als uw behandelplan klaar is: genieten maar! Iedere keer dat uw glaucoompatiënt voor controle komt ervaart u hoe fijn het is om per patiënt een overzichtelijk plan te hebben. Bon apetit!

 

2.    Retinal dystrophies in disguise, dr. J. De Zaeytijd, oogarts, Universitair Ziekenhuis Gent

Een erfelijk oogprobleem is zeldzaam. Bij onze patiënten in de dagelijkse praktijk is het dan ook vaak het laatste wat we verwachten als de oorzaak van het net vastgestelde visusverlies. We weten allemaal hoe de klassieke erfelijke oogaandoeningen er uit zien van de foto’s uit de tekstboeken. Maar soms presenteren erfelijke oogaandoeningen zich onder een meer onschuldige vorm. Hoe slagen we erin om tussen al die patiënten die dagelijks langskomen toch alert te zijn dat er iets meer, iets zeldzaams aan de hand is? Welke hints wijzen mogelijks in die richting? Welke eenvoudige extra testen doen verder denken?

 

3.    Contactlens gerelateerde corneaproblematiek, Dr. N. Visser, oogarts en Mw. A. Kop, optometrist Boptom

In Nederland dragen naar schatting een half miljoen mensen contactlenzen.  Het dragen van zachte of harde contactlenzen voor therapeutische of kosmetische redenen kan aanleiding geven tot ernstige complicaties. In deze workshop wordt een overzicht gegeven van de verschillende soorten contactlenzen, indicaties, risicofactoren, en mogelijke complicaties. Aan de hand van casuïstiek zullen verschillende contactlens-gerelateerde problemen aan bod komen.

 

4.    De treurnis van medisch leiderschap, Drs. M.J. de Bree, medisch filosoof

Binnen de medische vervolgopleidingen vindt er een voortdurende innovatie plaats. Eén van de laatste grote veranderingen betreft de introductie van het concept ‘medisch leiderschap’. In deze lezing wil ik u laten zien waarom deze innovatie, net zoals vele andere, niet zal brengen wat ervan wordt verwacht. Ik zal ook enkele suggesties doen wat u zou kunnen veranderen om er althans nog iets van te kunnen maken.

 

5.    Biomarkers in verschillende types nLMD: ‘one treatment protocol fits all?’, Dr. S. Yzer, oogarts

De huidige behandeling van nAMD richt zich op het behoud van visus met een zo optimaal mogelijk behandelschema. Verschillende biomarkers kunnen een rol spelen bij onze behandelkeuzes. Wat is de rol van intra- en subretinaal vocht? Wat is de relatie met visus? Wanneer kunnen we spreken van ziekte controle? Welke biomarkers zijn van belang bij de verschillende subtypes van LMD? Wat heeft dit voor consequenties voor de behandeling van de patiënt? Laat u in deze voordracht op de hoogte brengen van de huidige inzichten en handvaten voor de dagelijkse praktijk.  

 

Aanmelden

Blokhoeve 1 Nieuwegein
0219OPH1115657
×

Ask Speakers

×

Medical Information Request