Als Medical Science Liaison is Lizzy Buijs binnen het Oncologie-team dé verbinder tussen behandelaren van longkanker en neuro-endocriene tumoren (NET) in de ziekenhuizen en de longkanker- en NET teams van Novartis. Vóór deze interne switch, was zij bij de afdeling klinisch onderzoek projectmanager van de klinische studies naar de eerste CAR-T celtherapie van Novartis. 

Wat is jouw belangrijkste drijfveer om bij Novartis te werken?

Al sinds de basisschool heb ik een passie voor biologie en het vinden van oplossingen voor problemen. Maar toen tijdens onze studietijd een van mijn beste vriendinnen een zeer zeldzame vorm van longkanker kreeg, werd ik geconfronteerd met het heftige gevoel van machteloosheid wanneer je aan de zijlijn staat. Wat mij vooral verbijsterde was hoe makkelijk vrienden haar lieten vallen omdat ze niet wisten hoe ze met haar om moesten gaan.
Ze heeft 9 jaar lang een zware strijd gevoerd en het was meerdere keren kantje boord, maar door haar eindeloze positiviteit en vechtersmentaliteit won ze het elke keer weer van haar ziekte. 
Haar strijd, maar vooral haar manier van omgang er mee, heeft mij zoveel levenslessen geleerd. 
Om die reden wilde ik heel graag in de oncologische wetenschap werken, ik wilde iets kunnen betekenen voor mensen met deze ziekte. 
Het geeft mij een enorme drive om zaken voor elkaar te krijgen waarmee patiënten kunnen worden geholpen. Voor mijn vriendin is het helaas te laat, maar op deze manier kan ik mijn belofte aan haar om de strijd tegen kanker voort te zetten, waarmaken. En dat doe ik inmiddels alweer ruim 8 jaar in verschillende functies. 

Hoe ga je om met de vaak negatieve berichtgeving over farmabedrijven in de media?

Door ervaring op te doen over hoe (social) media werkt en door het besef dat het op veel vlakken vooral draait om sensatie, aandacht en groepsgevoel (de feiten zijn helaas vaak niet belangrijk), is het voor mij makkelijk geworden om dergelijk nieuws naast mij neer te leggen. Wat ik veel erger vind, is dat veel mensen alle berichtgeving blind geloven en erin mee gaan zonder zelf na te denken of na te gaan of het wel klopt. En dat geldt helaas voor heel veel soorten (negatieve) media. Het kunnen geven van goede uitleg en het stellen van de juiste vragen aan mensen is daardoor belangrijk geworden. En wanneer iemand met mij de discussie aan gaat, is het mijn enige doel om die ander weer zelf aan het denken te zetten door inzicht te geven in de andere kant van de medaille.

Wat maakt het leuk om bij Novartis te werken?

Door de zeer uitgebreide (oncologische) pijplijn kun je in veel verschillende indicaties kennis op doen. Daarnaast biedt Novartis ook de mogelijkheid om jezelf continu te blijven ontwikkelen. Je kunt verschillende functies vervullen zodat je jezelf kan blijven uitdagen. Ze helpen je je sterkste kanten optimaal te benutten. Wat voor mij persoonlijk ook erg belangrijk is dat ik een club fantastische collega’s heb waar ik enorm mee kan lachen. Het leven is al zo serieus, en we werken allemaal ontzettend hard, dus laten we het vooral ook een beetje leuk houden :)

Beoordeel content: 
0
Nog geen beoordelingen
0221ONC157965
×

Ask Speakers

×

Medical Information Request