“Ik leg het altijd zo uit als ik vertel wat ik doe: dat ik een brug vorm tussen de Nederlandse borstkankerzorg en ons (hoofd)kantoor”, aldus Bibi Blijham, werkzaam als Medical Scientific Liaison (MSL). Als MSL voor de afdeling oncologie is Bibi inhoudsdeskundige op medisch-wetenschappelijk gebied van het hele borstkankerportfolio van Novartis. Ze zorgt in een vroege fase voor de juiste positionering van de producten, signaleert wat er leeft in het veld en koppelt dit intern terug. 

Een paar jaar geleden werkte ze nog parttime in het Medisch Centrum Alkmaar (inmiddels bekend als Noordwest Ziekenhuisgroep) als coördinator wetenschap en freelancete ze ernaast op projectbasis. Tot er een klus bij Novartis langskwam. “Dat beviel mij zo goed dat ik besloot: dit wil ik fulltime gaan doen! En zo ben ik eigenlijk de farmaceutische industrie ingerold.” 

Kun je wat meer vertellen over jouw rol bij Novartis? 

Ik opereer met name in de pre-launchfase, dat wil zeggen, voordat een geneesmiddel de registratie ontvangt voor een specifieke patiëntengroep. Door op de hoogte te blijven van de laatste studies verzamel ik veel informatie over geneesmiddelen die bijvoorbeeld nog onderzocht worden. Het is voor mijn rol ook belangrijk om bepaalde behoeftes uit het veld tijdig te inventariseren en terug te koppelen aan ons hoofdkantoor en ons Nederlandse kantoor. Zo kunnen we op tijd bijsturen binnen onze onderzoeken en projecten. Of, indien nodig, aanvullende onderzoeken opzetten om de ontbrekende gaten te dichten. Daarnaast is het voor ons belangrijk om te weten waar de behoeftes liggen, en wat er nodig is wanneer het geneesmiddel geregistreerd is. Denk hierbij aan patiëntmaterialen en educatie richting medisch oncologen, verpleegkundigen of andere zorgprofessionals.

Hoe zou je Novartis omschrijven?

De mensen die er werken zijn allemaal gedreven en ambitieus, maar ook maatschappelijk betrokken. Daarnaast hangt er een leuke en goede sfeer. Novartis vindt het belangrijk om – naast het leveren van producten – met zorgprojecten een steentje bij te dragen aan verbetering van de gezondheidszorg. Het management legt veel vrijheid en verantwoordelijkheid bij de werknemers. Dat past helemaal bij mij.

Wat is jouw belangrijkste drijfveer om bij Novartis te werken?

Mijn hart ligt bij het medisch-inhoudelijke van onze geneesmiddelen en indicaties, ik werk daarom het allerliefste op een medische afdeling. Ik wil die brug kunnen zijn tussen de gezondheidszorg en het bedrijf. Ik vind het belangrijk om Nederland als innovatief onderzoeksland op de kaart te zetten bij ons hoofdkantoor, maar andersom ook Novartis te presenteren als goede samenwerkingspartner voor de gezondheidszorg. De kennis en behoeftes rondom de behandeling van patiënten liggen bij de behandelaren in het veld, maar de kennis van onze studies en geneesmiddelen ligt bij Novartis. Ik geloof er echt in dat je elkaar nodig hebt en deze kennis met elkaar moet uitwisselen, om samen een stap te zetten naar het juiste geneesmiddel voor de juiste patiënt, op het juiste moment. Wanneer dit soort samenwerkingen leiden tot het succesvol behandelen van patiënten, krijg ik de meeste energie van mijn werk.

Stel dat je een extra werkdag over zou hebben, waar zou je die aan besteden? 

Aan het vinden en onderhouden van partnerships rondom onderzoeken. Ik zou graag op een meer gestructureerde manier met meerdere partijen aan tafel zitten en nog beter kijken waar we elkaar kunnen vinden. Dat gebeurt nu nog best veel ad hoc. Ik praat één-op-één met iemand in een meeting of op een congres en dan ontstaat er soms een goed idee. Maar met die extra dag zou ik hier meer structuur in willen aanbrengen. 
Ook zou ik meer willen doen met ons Research & Development-lab in Basel (Zwitserland). Ik zou zelf meer van hun onderzoeken willen leren en dit delen met de wetenschappers en onderzoeksinstituten in ons land. Ik weet namelijk dat op beide fronten heel innovatieve en interessante dingen gebeuren. Ik denk dat we nog veel van elkaar kunnen leren en daarom de krachten meer zouden moeten bundelen.

Beoordeel content: 
0
Nog geen beoordelingen
1220ONCO133639
×

Ask Speakers

×

Medical Information Request