Preklinisch onderzoek

Tijdens preklinisch onderzoek zijn er nog geen proefpersonen betrokken. Er wordt eerst in een laboratorium getest of de stof veilig is en nuttig is om te gebruiken. Zo worden onder andere de toxiciteit, farmacodynamiek (het effect van het middel op het lichaam) en farmacokinetiek (de processen die het middel in het lichaam ondergaat) gemeten. Preklinisch onderzoek neemt gemiddeld vier jaar in beslag.
 

 

De onderzoeken worden onder andere uitgevoerd met behulp van proefdieren. Door potentiële geneesmiddelen te testen op proefdieren, probeert men uit te vinden hoe de stof zich zal gedragen in het menselijk lichaam. Het gebruik van proefdieren wordt bij Novartis altijd tot een minimum gehouden. Novartis heeft hier ook een speciaal beleid voor, de Animal Welfare Policy

Ook worden er steeds meer technieken ontwikkeld om preklinisch onderzoek te doen zonder gebruik van proefdieren. Zo doet het NIBR bijvoorbeeld onderzoek naar nieuwe technologieën om een stukje van de hersenen na te bouwen in een laboratorium. Zo zouden we hersencellen van iemand met autisme of Alzheimer kunnen nabootsen. Deze kun je dan gebruiken om te begrijpen wat het effect is van potentiële geneesmiddelen op de hersencellen. Lees meer over dit onderzoek naar hersencellen.

Zolang deze ontwikkelingen geen betere testresultaten opleveren dan dierproeven, blijft het gebruik van proefdieren de gangbare onderzoeksmethode vóórdat een potentieel medicijn getest kan worden op mensen. Dit is ook verplicht vanuit de geldende wetgeving en staat beschreven in richtlijnen vanuit de autoriteiten waar preklinisch onderzoek naar nieuwe behandelingen aan moet voldoen.
 

Beoordeel content: 
0
Nog geen beoordelingen
0820ONC1362234
×

Ask Speakers

×

Medical Information Request