Wanneer de preklinische studies starten, wordt ook meteen een patent aangevraagd. Als bedrijf moeten we namelijk kunnen blijven investeren in het ontwikkelen van nieuwe medicijnen. Een patent geldt meestal voor 20 tot 25 jaar. Tijdens elke stap in het onderzoeksproces kan een potentieel geneesmiddel echter nog afvallen. Zo bereikt na jaren onderzoek maar één op de tienduizend geteste stoffen uiteindelijk de markt.  

Pas als een geneesmiddel op de markt komt, kan de fabrikant de gemaakte kosten voor dit geneesmiddel (maar ook voor alle stoffen die de eindstreep niet gehaald hebben) gaan terugverdienen. Het patent geldt dan nog gemiddeld 10-12 jaar. Als het patent vervalt, mogen andere geneesmiddelontwikkelaars het geneesmiddel namaken. Meestal verschijnt er dan een generieke variant voor een veel lagere prijs. Dit kan omdat er dan geen studies meer nodig zijn. Hierdoor zijn de investeringskosten gering. 

Toegankelijke zorg bij medicijn met patent 

Novartis zet zich ook in voor toegankelijke zorg wereldwijd. Om ervoor te zorgen dat patiënten in landen met een minder goed ontwikkeld zorgstelsel toch toegang hebben tot medicijnen met een patent, heeft Novartis diverse programma’s om deze medicijnen beschikbaar te stellen voor patiënten die ze nodig hebben.  

Beoordeel content: 
0
Nog geen beoordelingen
0820ONC1362234
×

Ask Speakers

×

Medical Information Request