Melanoom; wat is het?

Op 1 januari 2019 was het aantal patiënten met melanoom in Nederland ongeveer 47.700 (21.700 mannen en 26.000 vrouwen). Daar komen jaarlijks ruim 7.000 patienten bij. De behandelingen voor melanoom zijn nog steeds in ontwikkeling, en dat is iets waar wij ons iedere dag voor inzetten. Novartis richt zich in haar onderzoeken en ontwikkeling van medicatie voornamelijk op de meest risicovolle stadia III en IV (gemetastaseerd) melanoom.

Om een passende behandeling te kiezen bij melanoom is het belangrijk om zo snel mogelijk de juiste diagnose te stellen en een behandeling in te zetten. Op deze pagina leest u meer over de diagnostiek bij melanoom.

 
Soorten melanoom

Melanoom is een vorm van huidkanker. Melanoom ontstaat door een mutatie in de pigmentcellen, ook wel melanocyten genoemd. In ongeveer de helft van de gevallen gaat het om een mutatie in het BRAF-gen. Wanneer er sprake is van melanoom, kan deze zich in verschillende stadia bevinden (0, I, II, III of IV). Als melanoom zich in stadium IV bevindt, is er sprake van uitzaaiingen, ofwel gemetastaseerd melanoom. In stadium III zijn er uitzaaiingen die ofwel lokaal zijn of naar een of meerdere lymfeklieren. In stadium IV zijn er ook uitzaaiingen naar andere organen.

 
Belang van precision medicine en het bepalen van BRAF-status

Een belangrijke test bij melanoom is de BRAF-mutatieanalyse, ook wel BRAF-test genoemd. Bij ongeveer vijftig procent van de patiënten met melanoom is er sprake van een BRAF V600-mutatie. Het gemuteerde BRAF-eiwit stimuleert de groei van kwaadaardige cellen. Door dit eiwit te remmen kan de tumorgroei worden gestopt of afgeremd.

Daarnaast kan testen op de aanwezigheid van andere mutaties, zoals NRAS, c-Kit, GNA11 of GNAQ, ook van belang zijn om te bepalen of er klinische studies of behandelingen zijn waarvoor de patiënt eventueel in aanmerking komt.

 
Behandeling

De behandeling van melanoom hangt zoals eerder beschreven onder andere af van het stadium van het melanoom. Bij Novartis richten we ons op het behandelen van melanoom in stadium III of IV, dan kan medicamenteuze behandeling van toepassing zijn.

 
Melanoomcentra

Alle patiënten met een stadium III of IV melanoom moeten worden verwezen naar één van de veertien melanoomcentra.

Dat is zo bepaald door de Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie (NVMO) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA). Bij behandeling met medicatie zal deze plaatsvinden in een van de 14 melanoomcentra:

 
Onderzoek

Novartis blijft zich inzetten voor de bestrijding van melanoom. Naast afgeronde klinische onderzoeken blijven we andere medicijnen en andere methoden ontwikkelen voor de doelgerichte behandeling van melanoom.

 

Samenwerking met patiëntenorganisaties
Stichting Melanoom

 

Andere pagina’s met informatie voor patiënten:
Gezondheidsplein

 

Inloggen op de zorgverlener website van Novartis

Als BIG-geregistreerde kunt u inloggen op de zorgverlener website van Novartis en heeft u toegang tot meer. Denk aan congres en nascholing informatie, peer-to-peer video’s, studiedata, patiënten informatiemateriaal, informatie over onze geneesmiddelen en nog veel meer.

 

Beoordeel content: 
0
Nog geen beoordelingen
0622TAF471149
×

Ask Speakers

×

Medical Information Request