PERSOONLIJKE OBSERVATIES

Een passie voor paarden én patiënten, onze Novartis ‘medic’ Gerrit Verhagen combineert het als geen ander. Met decennia ervaring in de hematologie, oncologie en veterinaire zorg haalt Gerrit herinneringen uit z’n garage. Not for sale, maar ter lering en vooral ter vermaak. Stuk voor stuk pareltjes als human touch tussen al onze medische-wetenschappelijke literatuur. Het blijft tenslotte mensenwerk.
 

Over kappen en kanker
Mijn start in de oncologie begon met het kappen van bomen. Heel veel bomen. Niet vanwege de zucht naar biomassa, niet omdat ik zo’n fervent kachelstoker ben (wat wel waar is), nee, de bomenkap was voor een innovatief kankermedicijn dat uit de taxusboom gewonnen werd. En er waren maar liefst 6 taxusbomen van tientallen jaren oud nodig voor de behandeling van één kankerpatiënt. Hoewel triest voor al de bomen, het was een bron van hoop voor patiënten: ze leefden daardoor gemiddeld één jaar langer.1 

Het was en is nog steeds een heel effectief middel.1 Gelukkig wordt het nu synthetisch bereid en hoeven er dus geen bomen meer gekapt te worden. Mensen die paarden bezitten, zijn overigens heel angstig voor deze bomen, want zij weten heel goed dat als een paard één hap eet van deze boom of een tak ervan, dit het paard z’n leven kan kosten. Met dit middel ben ik mijn carrière in de farmaceutische zorg begonnen in het begin van de jaren negentig. In ons vak liggen leven en dood dicht bij elkaar, zoals hier tussen mens, plant en dier.
 

Addertje onder de tensie
Ik houd van de natuur, want die brengt ons toch veel goede dingen. Zo werkte ik in de periode voordat ik met oncologie begon, bij een farmaceut waar ik een middel tegen hypertensie moest introduceren. Dat middel werd uit een bepaald slangengif bereid. Hoe ze daar nou toch op gekomen zijn? Immers, meestal werken slangen bloeddruk verhogend. Kent u iemand wiens hartfrequentie niet op slag versnelt bij het zien van een slang? Gelukkig keken deze onderzoekers verder en toen hadden ze beet: juist bij deze slang was dat direct dodelijk en dat bleek vanwege een zeer snelle, sterke bloeddrukdaling te zijn. Toen is de stof die de bloeddrukdaling veroorzaakte uit het slangengif geïsoleerd en doorontwikkeld tot een praktisch hanteerbaar middel tegen hypertensie. Van voedselvoorziener tot vaatverwijder. Dit middel wordt nog steeds toegepast. Weet u nog welke stof of geneesmiddel het is? Laat het me weten via [email protected]

Klik en knor…

Ik betrap mezelf er een beetje op dat dit nu al de derde diersoort is die ik noem. Dat heeft waarschijnlijk met mijn achtergrond te maken. Ik kom oorspronkelijk uit de veterinaire sector, en dat verloochent zich blijkbaar dus niet. Door mijn ervaringen in die wereld ben ik overigens ook nog zelf varkens gaan houden. Het was nog de periode waarin er antibiotica door het veevoer gemengd werd om de varkens beter te laten groeien, met als uiteindelijk doel een goedkoper stukje varkensvlees te produceren. Deze werkwijze heeft er ook voor gezorgd dat er resistentie kan ontstaan tegen antibiotica waar we met z’n allen toch wel bang voor zijn. Toen vond ik het dan ook tijd worden om voor mijn eigen varkenslapjes te gaan zorgen. Dit was ook in de periode dat cholesterol als behandelpunt werd ontdekt. Een internist had het idee om als onderzoek mijn varkens cholesterolverlagende medicatie te geven om te onderzoeken of in dit vlees dan ook het cholesterolgehalte lager zou zijn. Tot uitvoering is het overigens nooit gekomen en... ik heb geen BIG-nummer en ook geen varkens meer.

Referenties
1. N Engl J Med 1996;34(1):1-6

BIO: Gerrit Verhagen (1952) werkt na een lange carrière bij diverse innovatieve farmaceutische bedrijven thans als medisch adviseur bij Novartis Oncologie.  Disclaimer: de columns in Gerrit’s Garage zijn persoonlijke herinneringen en beschrijvingen en geven niet noodzakelijkerwijs die van Novartis weer.

 

 

Ontdek meer:

Tafinlar+Mekinist: wat is gemetastaseerd melanoom?
Podcast waarin Dr. Hauschild en Dr.Nathan data van de COMBI-AD studie bespreken
0721TAF238506
Beoordeel content: 
0
Nog geen beoordelingen
1220TAF126728
×

Ask Speakers

×

Medical Information Request