Psoriasis is een chronische huidziekte die we (nog) niet kunnen genezen. Er zijn verschillende vormen, die verschillende klachten geven. De meest voorkomende zijn rode schilferige plekken die vaak jeuken en pijnlijk zijn. Omdat psoriasis overal op het lichaam kan ontstaan is het vaak goed zichtbaar. Dat maakt de impact van psoriasis op iemands leven groot. Welke vormen van psoriasis er zijn en wat mogelijke behandelingen zijn, leest u hier.
 

De impact van psoriasis
Psoriasis is een chronische huidziekte, veroorzaakt door een ontsteking van de huid. De ontsteking zorgt voor een versnelde celdeling van de huid waardoor rode plekken en witte schilfers op de huid ontstaan. Die kunnen jeuken en/of pijnlijk zijn. De plekken kunnen over het hele lichaam voorkomen en zijn vaak goed te zien. Daardoor kan de impact van psoriasis groot zijn. Een intieme relatie aangaan kan voor psoriasis patiënten moeilijker zijn doordat schaamte en onzekerheid overheersen.
 

Wat is psoriasis
Psoriasis is een auto-immuunziekte; het afweersysteem produceert antistoffen die het eigen lichaam aanvallen. Bij psoriasis valt het afweersysteem de eigen huid aan. De stoffen die hierbij vrijkomen zorgen voor een ontstekingsreactie in de huid.  De huidcellen vernieuwen zich bij psoriasis snel. Te snel, waardoor de onrijpe huidcellen zich op de huid opstapelen en moeilijk afschilferen. In Nederland hebben bijna 400.000 mensen een vorm van psoriasis.

Ontstaan psoriasis
Hoe en wanneer psoriasis ontstaat is moeilijk te voorspellen. Er zijn vormen waarbij er plotseling en overal over het lichaam huiduitslag ontstaat. Maar het kan zich ook op bepaalde specifieke plekken uiten, zoals alleen op de knieën, ellebogen of in de huidplooien. Wel zijn er externe factoren die psoriasis kunnen uitlokken of verergeren zoals stress, infecties (vooral keelinfecties), huidbeschadiging, medicatie, roken en alcoholgebruik. De precieze oorzaak is (nog) niet bekend, wel weten we dat erfelijkheid een rol speelt. Symptomen uiten zich meestal na de puberteit, maar ook baby’s kunnen er last van hebben.
 

Vormen psoriasis
Psoriasis komt voor in verschillende vormen. Patiënten kunnen ook meerdere vormen van psoriasis tegelijk hebben. Bij die verschillende vormen horen ook verschillende symptomen. Zo geven de dikke schilfers soms een schubachtig effect die kunnen jeuken of zelfs pijnlijk zijn. Ook zijn er vormen waarbij er puskopjes ontstaan. Geen enkele vorm van psoriasis is besmettelijk. Maar of het nou schubachtige huidschilfertjes zijn of puskopjes, het is een hinderlijke en soms zeer pijnlijke aandoening.
 

Psoriasis vulgaris - de meest voorkomende vorm
Ongeveer 75 tot 80% van de mensen met psoriasis heeft psoriasis vulgaris, oftewel gewone psoriasis. Kenmerkend voor psoriasis vulgaris is dat de rode schilferige plekken symmetrisch op het lichaam voorkomen. Vooral op de strekzijde van ellebogen, knieën, op de rug en boven de billen.
 

Psoriasis capitis – op de hoofdhuid
Psoriasis capitis, oftewel psoriasis van het behaarde hoofdhuid, is een veelvoorkomende vorm van psoriasis. De schilfers bevinden zich vaak bij de haargrenzen aan de voorzijde en aan de slapen. Deze vorm zorgt vaak voor jeuk. Doordat de hoofdhuid meestal flink behaard is, is behandelen met zalf of crème ongeschikt. De schilfers moeten eerst verwijderd of opgelost worden met een ontschilfermiddel met salicylzuur. Zo kunnen de werkzame bestanddelen van emulsies of lotions doordringen tot op de huid. Onder andere corticosteroïde emulsies, lotions en shampoo zijn geschikt voor behandeling van de hoofdhuid en op doktersrecept verkrijgbaar.


Psoriasis guttata - druppelpsoriasis
Deze vorm van psoriasis ontstaat acuut en plotseling. Overal op het lichaam ontstaan rode bultjes met witte schilfers. Ze verschijnen druppelsgewijs en kunnen klein, groot, rond en ovaal zijn. Meestal op de romp of ledematen en soms op het gezicht of de hoofdhuid. De plekken doen geen pijn, maar jeuken wel. Als een patiënt met zijn of haar nagel over de plek krabt, wordt die nog witter. Dit wordt het kaarsvet fenomeen genoemd. Het kan een beginsymptoom zijn van gewone psoriasis, maar dat hoeft niet. Deze vorm uit zich in veel gevallen na een keelinfectie met streptokokken bacteriën (Streptococcus pyogenes) of na gebruik van bepaalde medicijnen zoals NSAID’s, bètablokkers en antimalariamiddelen. Deze vorm geneest meestal spontaan weer na enkele maanden.

Psoriasis inversa - lichaamsplooien
In de lichaamsplooien is het vochtig en warm, de juiste leefomgeving voor psoriasis inversa. Denk aan de oksels, knieholten, liezen, navel, bilplooi, geslachtsdelen en onder de borsten bij vrouwen. De plekken zijn zalmroze tot dieprood en vaak glanzend. Er zijn geen schilfers of verdikkingen. Omdat de plekken ontstaan in vochtige huidplooien, kan er een relatie zijn met schimmelinfectie. Deze vorm komt vooral voor bij ouderen en zwaarlijvige mensen.
 

Psoriasis unguïum - nagelpsoriasis
Bij ongeveer 25 tot 50 % van de mensen met psoriasis komt psoriasis unguïum voor, ook wel nagelpsoriasis genoemd. In de nagels ontstaan kleine putjes, die lijken op kalknagels, en er zijn vaak bruine verkleuringen onder de nagel. Het uiteinde van het nagelbed kan loslaten door de schilfering onder de nagel. De nagels zijn gevoeliger voor infecties, dus moeten goed schoon gehouden worden.
 

Psoriasis pustulosa - pusblaasjes
Psoriasis pustulosa wordt gekenmerkt door steriele pusblaasjes, omringd door rode huid.  Als deze plekken zich alleen op de handen en de voeten bevinden, spreken we van pustulosis palmoplantaris of de ziekte van Andrews en Barber. Bij de ziekte van Von Zumbusch zitten de pusblaasjes op het hele lichaam. Psoriasis pustulosa komt veel voor bij (stevige) rokers met gewone psoriasis. Stoppen met roken heeft bij de meeste patiënten dan ook direct effect. Een uitbraak van psoriasis pustulosa kan plotseling optreden, zonder aanwijsbare reden, en ook spontaan weer verdwijnen.
 

Artritis psoriatica - gewrichtsontstekingen
Artritis psoriatica is een pijnlijke reumatische ontstekingsziekte. Bij deze vorm hebben patiënten zowel klachten aan de huid, zoals schilfering, jeuk en roodheid, als klachten door gewrichtsontstekingen. De ontstekingen komen vooral voor in de gewrichten van de polsen, enkels, handen, voeten en knieën. Ongeveer een derde van de mensen met psoriasis, krijgt vroeg of laat artritis psoriatica. Maar ook mensen met in eerste instantie alleen gewrichtsontstekingen, kunnen jaren later psoriasis ontwikkelen. De pijnklachten zijn niet bij elke patiënt hetzelfde en even hevig. Sommige patiënten hebben vooral last van huidklachten, terwijl anderen vooral pijn in de gewrichten voelen. Wanneer een patiënt met psoriasis gewrichtsontsteking ontwikkelt, is het raadzaam een reumatoloog te raadplegen voor de juiste behandeling van de artritis.
 

Psoriasis erytrodermie – rode huid
Deze zeldzame vorm van psoriasis bedekt meer dan 70 procent van het lichaamsoppervlak. Erytrodermie betekent letterlijk rode huid; de gehele huid is rood, schilferend, jeukend, warm, strak gespannen en gezwollen. Door verwijding van de bloedvaten verliest de patiënt enorme hoeveelheden vocht, eiwitten en mineralen. Ook kan de lichaamstemperatuur niet goed op 37 graden Celsius gehouden worden. Psoriasis erytrodermie kan gevaarlijk zijn, de patiënt is vaak erg ziek en moet in het ziekenhuis behandeld worden.

 

Laatst bijgewerkt op: 01-12-2021

 

Beoordeel content: 
0
Nog geen beoordelingen
0122COS579982
×

Ask Speakers

×

Medical Information Request