Een arts kan vrijwel direct zien of bepaalde huidafwijkingen wijzen op psoriasis. Het vaststellen van de juiste behandeling is veel moeilijker. Elke psoriasispatiënt is anders en reageert verschillend op behandelingen. Daarom is het belangrijk samen met de patiënt op zoek te gaan naar de juiste behandeling. Het gaat niet alleen om het effect aan de buitenkant, maar ook om hoe de behandeling voelt voor de patiënt. Lees hier meer over de behandelmogelijkheden. Helaas is psoriasis niet te genezen. De behandeling richt zich daarom op het verminderen van de symptomen.

Geen enkele behandeling kan ervoor zorgen dat psoriasis nooit meer terugkomt. De ene keer zijn de klachten heviger dan de andere keer. Door de behandeling worden de klachten vaak wel een stuk minder. Als de behandeling wordt gestopt dan komen de plekken op de huid bijna altijd, na een paar weken tot maanden, weer terug. Maar psoriasis kan soms ook jaren wegblijven.
 

Hormoonzalf

Psoriasis is niet te genezen. Alle behandelingen onderdrukken de ontstekingsreactie waardoor psoriasis wel (tijdelijk) onderdrukt kan worden. Bij kleinere psoriasisplekken begint de behandeling met uitwendige middelen zoals crème of lotion met corticosteroïden en vitamine D-achtige stoffen.
 

Lichttherapie
Indien smeren niet voldoende is, kan een behandeling met lichttherapie worden ingezet. Hiermee wordt plaatselijk de ontstekingsreactie onderdrukt. De meeste effectieve vormen van lichttherapie bij psoriasis zijn:

 • PUVA therapie
 • UVB therapie

 

Deze laatste vorm kan ook thuis worden toegepast.

 

Systemische behandeling:
Een systemische psoriasis behandeling bestaat uit een tablet, capsule, drank, injectie of infuus. Deze behandeling is zwaarder dan lichttherapie of een lokale behandeling en is dan ook bedoeld voor patiënten waarbij eerdere therapie onvoldoende effect heeft.
 

Verschillende soorten orale psoriasismedicatie:

 • Acitretine
  Acitretine (tablet) is een vitamine A afgeleide stof die inwerkt op 3 processen van psoriasis: 1) gaat de te snelle celdeling tegen, 2) remt de huidcelgroei en 3) voorkomt een verergering van de ontsteking van de huid. Deze behandeling wordt vooral toegepast bij pustuleuze psoriasis en psoriasis vulgaris.
   
 • Apremilast
  Apremilast (tablet) vermindert de activiteit van het enzym fosfodiesterase 4 (PDE4). Hierdoor neemt de ontsteking af.
   
 • Ciclosporine
  Ciclosporine capsule, of drank  onderdrukt het afweersysteem dat bij psoriasis te actief is. Hierdoor wordt de celdeling en ontsteking geremd
   
 • Fumaraat
  Fumaraten (tablet)  Fumarzuur onderdrukt het afweersysteem dat bij psoriasis te actief is. Hierdoor wordt de celdeling en de ontsteking geremd.
   
 • Methotrexaat
  Methotrexaat (tablet of injectie) is een foliumzuurantagonist. Het onderdrukt het afweersysteem waardoor de celdeling en de ontstekingsreacties afremmen.

 

Biologicals
Biologicals zijn kunstmatig gemaakte lichaamseigen eiwitten. Deze eiwitten binden zich aan bepaalde ontstekingseiwitten die een belangrijke rol spelen in het ontstaan van psoriasis. Biologicals worden toegediend via een infuus of een injectie vlak onder de huid (subcutane injectie).
 

Hoe kunnen klachten verminderen?

 • Verminder stress. Een zonovergoten vakantie aan zee heeft een gunstig effect op de huidziekte.
 • Met vette zalf en olie (in een bad) komen de schilfers makkelijker los van de huid. Hierdoor komen de werkzame bestanddelen van uitwendige middelen beter in contact met de huid.
 • Niet krabben. Krabben kan de huid beschadigen waardoor nieuwe psoriasisplekken ontstaan.
 • Let goed op de voeding. Er is een relatie tussen voeding en psoriasis. Vermijd fastfood producten, rood vlees, gluten, chocola, koffie, zwarte thee en melkproducten. Eet vissoorten met veel vitamine D (zoals zalm en makreel) en vezelrijke producten die zink, selenium en vitaminen bevatten (zoals volkorenproducten, peulvruchten, groente en fruit). Beweeg veel en zorg dat er een gezond gewicht wordt behouden. Lees meer over het psoriasis dieet.

 

Laatst bijgewerkt op: 01-04-2022

 

Beoordeel content: 
0
Nog geen beoordelingen
0422COS397022
×

Ask Speakers

×

Medical Information Request