Psoriasis pustulosa wordt gekenmerkt door pusblaasjes (pustuls) op de huid, omgeven door een rode huid. De huid jeukt en voelt vaak branderig. De puskopjes lijken op een infectie, maar zijn niet besmettelijk. Patiënten schamen zich vaak voor de puskopjes op de handpalmen en hebben last van lichamelijke ongemakken. Behandeling kan de psoriasis onder controle krijgen. Het effect van stoppen met roken is het grootst; de psoriasis verbetert vaak direct.

 

pustulsPustuls - lokaal of over het hele lichaam

Er zijn twee varianten van psoriasis pustulosa: lokale pustuls die alleen op de handpalmen en voetzolen verschijnen of pustuls die over het hele lichaam kunnen ontstaan. Lokale psoriasis pustulosa noemen we de ziekte van Andrews-Barber. Wanneer de pusblaasjes zich over het hele lichaam verspreiden, spreken we van de ziekte van von Zumbusch. Vooral die laatste is zeer ernstig en dient in het ziekenhuis behandeld te worden. In dit artikel gaan we in op de ziekte van Andrews-Barber.

 

Hoe zien de pustuls eruit?

Bij psoriasis pustulosa verschijnen er steriele pusblaasje (pustuls) op de voetzolen en handpalmen. De blaasjes lijken op een bacteriële infectie, maar zijn steriel en dus niet besmettelijk. De huid rondom de pusblaasjes is rood en verdikt en voelt vaak jeukerig en branderig.

 

Hoe herkent u de ziekte van Andrews-Barber?

Deze vorm van psoriasis kenmerkt zich door een plotselinge uitbraak van pusblaasjes. Binnen enkele uren steken tientallen blaasjes de kop op. Wanneer de blaasjes indrogen, kleuren ze geelbruin tot donkerbruin en wordt de huid rondom rood en schilferend. Na 8 tot 10 dagen verdwijnen de ingedroogde pustuls weer en blijven roodschilferige eeltplekken achter, die lijken op hand- of voeteczeem. Een arts kan met het blote oog de juiste diagnose stellen en neemt bij twijfel een huidbiopsie af.

 

De oorzaak 

Waardoor psoriasis pustulosa wordt veroorzaakt is onduidelijk. Er zijn onderzoekers die beweren dat de ziekte van Andrews-barber geen vorm van psoriasis maar een apart ziektebeeld is. De ziekte komt wel eens voor bij mensen met gewone psoriasis, maar bij de meeste patiënten is dat niet het geval. Mogelijk heeft de ziekte wel een gelijksoortig ontstaansmechanisme. 

 

Roken en de ziekte van Andrews-Barber

Rokers opgelet: er is een duidelijk verband tussen roken en de ziekte van Andrews-Barber. De meeste mensen met pusblaasjes aan de voetzolen en handpalmen zijn (zware) rokers. Rokers met de ziekte van Andrews-Barber zullen dan ook vaak direct effect merken wanneer ze stoppen met roken. Naast roken zijn stress, infecties (vooral keelinfecties) en bepaalde geneesmiddelen mogelijke factoren voor het ontstaan of een verergering van de ziekte.

 

De ziekte van Andrews-Barber behandelen

Meestal worden lokale behandelingen voorgeschreven om de huidklachten onder controle te krijgen. Dit kunnen zijn:

  • hormoonzalven (corticosteroïden) 
  • zalven met vitamine D of teer
  • lichttherapie (UVB of PUVA)

Ook kan gekozen worden voor een combinatie van behandelingen. 

 

Effect overgewicht op psoriasis

Er is steeds meer bewijs dat overgewicht de kans op psoriasis vergroot. Bovendien zijn  behandelingen minder effectief bij mensen met overgewicht. Zodra psoriasis patiënten gewicht verliezen, verbetert de psoriasis en slaan medicijnen beter aan. Voedingsmiddelen met vitaminen, mineralen, vezels en enkelvoudig verzadigde vetzuren spelen een belangrijke rol bij het ontstekingsproces. Het traditionele mediterraan dieet bestaat grotendeels uit deze gunstige voedingsstoffen. 

 

Gunstige voedingsstoffen vindt u in:

  • Groente en fruit met de vitamines A,E en C en de mineralen ijzer, koper, mangaan, zink en selenium. Hun anti-oxidatieve eigenschappen beschermen cellen tegen vrije zuurstofradicalen. 
  • Volkoren graanproducten, zilvervliesrijst en groente bevatten veel vezels. Vermijd snelle koolhydraten.
  • Olijfolie bevat onverzadigde vetten, die beschermen de lichaamscellen tegen schade.
  • De goede vetten in vis hebben mogelijk een ontstekingsremmende werking.
  • Tenslotte zonlicht, oftewel vitamine D. Vitamine D zit ook in vette vis. Vitamine D is betrokken is bij de groei en uitrijping van keratinocyten (de huidcellen waaruit de opperhuid is opgebouwd).
     
Beoordeel content: 
0
Nog geen beoordelingen
0221COS166123
×

Ask Speakers

×

Medical Information Request