Er bestaan verschillende behandelopties voor HS. De eerste stap is een behandeling met crèmes. Dit kan resorcinolcrème zijn, dat het bovenste laagje van de huid los weekt. Hierdoor raken de haarzakjes en talgklieren minder snel verstopt. Een andere optie is een lotion met een antibiotium erin. Dit helpt om de ontstekingen te verminderen.
Als dit niet voldoende werkt, kunnen antibiotica tabletten worden voorgeschreven. Ook dit helpt om de ontstekingen te verminderen. Deze behandeling duurt vaak 2-3 maanden. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om op een andere manier ontstekingen te remmen, namelijk met een biological. Tot nu is de TNF-alfaremmer adalimumab als enige biological geregistreerd voor de behandeling van patiënten met matige tot ernstige HS.
De verwachting is dat binnen afzienbare tijd nieuwe middelen beschikbaar komen voor patiënten die geen klachtenvermindering bereiken met antibiotica of adalimumab.
Veel gelezen: hier liggen nog kansen voor betere zorg
Het is bekend dat HS gepaard gaat met een hoge ziektelast. En die is omvangrijker dan vaak gedacht. Zo heeft de ziekte een grote invloed op de kwaliteit van leven, dagelijkse activiteiten en arbeidsproductiviteit. Maar ook op sociale en intieme relaties heeft de ziekte een negatieve impact. Waar liggen de kansen om hierin iets te betekenen?
Lees in dit artikel (1 A4!) waarom mensen met HS zo’n hoge ziektelast ervaren, zelfs bij behandeling, en welke kansen hier nog liggen:
Het HiCare-netwerk deelt behandelprotocollen en kennis op basis van de meest recente medisch-wetenschappelijke onderzoeken. Op steeds meer plekken in Nederland werken dermatologen nu volgens deze werkwijze.
Expertise centra HS:
Mw prof dr B. Horvath
UMC Groningen
Dhr dr H.H. van der Zee
DermaHaven/Erasmus MC
Rotterdam
Dhr prof dr E. Prens
Erasmus MC
Rotterdam
Mw dr I. Janse,
Meander Medisch Centrum
Amersfoort
Mw drs F.M. Homan
Nij Smellinghe
Drachten
Dhr dr F.W.L. Leeman
Antonius Zorggroep
Sneek
Mw dr J.R. Spoo,
Ommelander Ziekenhuis
Winschoten
Dhr dr R.H. Houwing,
Deventer Ziekenhuis
Deventer
Mw dr A.M.G. Langewouters
Deventer Ziekenhuis
Deventer
Mw dr D. van Rappard
Spaarne Ziekenhuis
Haarlem
Dhr dr G. van Rooijen
Spaarne Ziekenhuis
Haarlem
Mw dr R. Driessen,
Radboud Ziekenhuis
Nijmegen
Dhr dr J.R. Mekkes
Universitair Medisch Centrum
Amsterdam
Mw dr A. Galimont-Collen
dermaTeam
Middelburg/Goes
Dhr drs W. Touwslager
Catharina Ziekenhuis
Eindhoven
Dhr dr E.M. Baerveldt
Bravis Ziekenhuis
Bergen op Zoom
Drs K. Munte
Maasstad Ziekenhuis
Rotterdam
Dhr drs B. Prens,
Amphia Ziekenhuis,
Breda
Dhr drs O. Dankerlui
Elisabeth Tweesteden Ziekenhuis
Tilburg
Mw drs C.A.B.C. Thissen
Laurentius
Roermond
In Belgie:
Mw drs An Vanderpitte
Ziekenhuis Zuid-Oost-Limburg
Genk
Handige hulpmiddelen
Wat zijn de eerste klachten bij hidradenitis suppurativa? Hoe kan de patiënt zelf de regie nemen? En wat kunnen de huisarts en dermatoloog betekenen? In samenwerking met HuidNederland en de Hidradenitis Patiënten Vereniging heeft Novartis Nederland daarom handige hulpmiddelen ontwikkeld:
Signaalkaart
Voor mensen met klachten om voorbereid naar de huisarts te gaan
Gesprekskaart
Voor mensen met HS om zich voor te bereiden op het gesprek met de dermatoloog
Patiëntenvereniging
Op de website van de Hidradenitis Patiënten Vereniging is meer informatie te vinden voor patiënten met HS en hun naasten. Ook zijn hier mogelijkheden om ervaringen uit te wisselen.