Waarom SpA Academy?
SpA Academy is ontwikkeld als toonaangevende bron voor actuele kennis en inzichten over spondyloartritis (SpA) en is primair bedoeld voor reumatologen. SpA omvat een groep van complexe indicaties, met grote impact op de kwaliteit van leven van patiënten. Daarom biedt SpA Academy een uniek en laagdrempelig aanbod van relevante- en actuele medisch wetenschappelijke educatie voor en door reumatologen, met als doel de zorg en de remissiekansen van patiënten met SpA te verbeteren.

Het digitale nascholingsplatform van SpA Academy bevat hoogwaardige geaccrediteerde nascholing, medische educatie en nieuws over SpA voor zorgprofessionals. De inhoud wordt gecureerd door een groep expert-reumatologen die samen een Raad van Advies vormen. Deze raad wordt ondersteund door een professionele redactie en, waar nodig, aangevuld met experts uit een ander vakgebied.

SpA Academy wordt ondersteund en mede mogelijk gemaakt door Novartis. Novartis streeft er naar een betrouwbare leider te zijn, in het leveren van een betekenisvolle bijdrage aan zorg voor SpA patiënten.
 

"Ons doel is om samen met u de zorg en remissiekansen van patiënten met SpA te verbeteren"

Accreditatie
Voor nascholingen en bijeenkomsten via SpA Academy wordt waar mogelijk accreditatie aangevraagd bij de relevante beroepsverenigingen en organisaties. Veelal komen nascholingen en bijeenkomsten tot stand in samenwerking met andere partijen. Dat betekent dat u in bepaalde gevallen wordt doorgestuurd naar een ander online platform, waarbij u dan vervolgens (opnieuw) moet inloggen. Dit zorgt ervoor dat uw accreditatiepunten automatisch bijgeschreven worden.
 

Leden Raad van Advies 

Caroline Aalbers, studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). In 2015 promoveerde zij aan de UvA met het proefschrift ‘Local gene therapy for rheumatoid arthritis’. Eind 2019 rondde zij haar opleiding tot reumatoloog af in het AMC en vanaf 2020 is zij als reumatoloog werkzaam in het Flevoziekenhuis in Almere.

Naast de poliklinische zorg is Caroline betrokken bij de opleiding van AIOS reumatologie, werkt zij samen met het Amsterdam UMC op het gebied van wetenschappelijk onderwijs en heeft zij in 2020 haar Basiskwalificatie Onderwijs (BKO) behaald.

“Ik ben betrokken bij de werkgroep van SpA Academy vanuit de overtuiging dat dit platform kan bijdragen aan goede scholing ten behoeve van vroege herkenning en adequate behandeling van aandoeningen binnen het SpA spectrum.”

Floris van Gaalen, is in 2000 afgestudeerd aan de faculteit geneeskunde van de Vrije Universiteit van Amsterdam. In 2005 promoveerde hij met het proefschrift ‘Genes and Autoantibodies: Multiplexing Rheumatoid Arthritis’ aan de Universiteit van Leiden, hiervoor ontving hij de Young Investigator Award van de European League against Rheumatism (EULAR). Sinds 2011 is hij reumatoloog in het LUMC.

Hij is de arts van de SPondyloArthritis Caught Early (SPACE)-kliniek, voorzitter van de wetenschapscommissie van de afdeling Reumatologie, sinds 2015 secretaris van de werkgroep Spondyloartritis van de NVR en sinds 2019 lid van het Executive Committee van de Assessment of SpondyloArthritis international Society (ASAS), de internationale vereniging van SpA experts.

“In de laatste jaren zijn de mogelijkheden voor behandeling van SpA sterk verbetert. Dat maakt goede diagnostiek en evaluatie van behandeling extra belangrijk. De SpA Academy ondersteunt reuma-behandelaren door onderwijs te bieden gericht op de praktijk.”

Leonieke van Mensis momenteel reumatoloog in opleiding in het Amsterdam UMC. Vanuit de opleiding heeft zij ervaring opgedaan in de reumatologie met haar promotie op het gebied van artritis psoriatica, naast het onderzoek heeft ze bijzondere interesse voor de klinische zorg en de aansluiting tussen beide vraagstukken.

“SpA Academy spreekt mij aan omdat de reumatologische kliniek enorme veranderingen doormaakt dankzij alle ontwikkelingen in de laatste jaren, belangrijk hierin is dat onderzoek goed aansluit op klinische vraagstukken. De vertaalslag maken vanuit kliniek naar onderzoek maar juist ook vice versa is een leuke en belangrijke uitdaging.”

Sofia Ramiro MD, MSc, PhD is reumatoloog en senior onderzoeker in het Leids Universitair Medisch Centrum en Zuyderland Medisch Centrum. Sofia is in 2006 afgestudeerd aan de Nova Medical School in Lissabon, Portugal. Ze voltooide in 2011 een Master in Epidemiologie aan de Universiteit Maastricht en promoveerde in 2015 op langetermijnuitkomsten bij spondylitis ankylopoetica aan de Universiteit van Amsterdam.

Sofia is klinisch epidemioloog en haar onderzoek richt zich op outcomes research, met een speciale interesse voor axiale spondyloartritis (axSpA), artritis psoriatica (PsA) en reumatoïde artritis (RA). Zij is de coördinator van de EULAR Outcome Measures Library en lid van de adviesraad van de EULAR School of Rheumatology (ESoR). Zij heeft deelgenomen aan verschillende taskforces voor de ontwikkeling van EULAR aanbevelingen (o.a. Behandeling van axSpA), waarbij zij vaak optrad als methodoloog.

“SpA Academy is een leuk initiatief om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen in SpA. SpA Academy ondersteunt reumatologen door nieuwe inzichten in SpA samen te vatten en aandacht te geven aan de toepasbaarheid daarvan in de dagelijkse klinische praktijk.”

Hennie Raterman studeerde geneeskunde aan de Vrije Universiteit Amsterdam. In 2013 promoveerde hij aan de VUmc met het proefschrift 'Rituximab behandeling bij reumatoïde artritis en schildklierdysfunctie bij reumatische aandoeningen'. Sinds 2017 is hij reumatoloog in de Noordwest Ziekenhuisgroep.

Als aanvulling op de dagelijkse patiëntzorg verricht hij wetenschappelijk onderzoek en heeft hij bijzondere aandacht voor het geven van onderwijs.

“SpA is een groep van complexe aandoeningen en je loopt in de praktijk toch vaak tegen lastige dilemma’s aan, dan heb je behoefte aan meer handvatten. SpA Academy kan de arts ondersteunen in het maken van de juiste afwegingen in de dagelijkse praktijk.”

Anneke Spoorenberg heeft in 2000 haar opleiding tot reumatoloog afgerond in het Maastricht Universitair Medisch Centrum. In 2004 promoveerde zij met het proefschrift ‘Outcome and Disease Activity in Ankylosing Spondylitis, an International Study’ aan de Universiteit van Maastricht. Zij heeft 11 jaar als reumatoloog in het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) gewerkt. Sinds 2013 is zij werkzaam als reumatoloog in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

In 2004 heeft zij het Groningen Leeuwarden Axiale SpA (GLAS) cohort geïnitieerd in het MCL en UMCG, met als doel om up-to-date poliklinische zorg voor axiale SpA patiënten te combineren met onderzoek gericht op ziekte uitkomsten op de lange termijn, inclusief patient reported outcome (PRO). Naast de klinische zorg begeleid zij promovendi en studenten en is zij opleider reumatologie in het UMCG. Zij is lid van de landelijke SpA werkgroep en het concilium van de NVR en lid van de ASAS, de internationale werkgroep axiale SpA.

“SpA Academy biedt een uniek en breed platform voor een actieve en interactieve wetenschappelijke informatie uitwisseling voor en door SpA behandelaars, gericht op de dagelijkse klinische praktijk met als doel de zorg voor SpA patiënten in Nederland te verbeteren.”

Harald Vonkeman  studeerde geneeskunde in Amsterdam (1997) en specialiseerde zich tot reumatoloog in het Medisch Spectrum Twente (2005). Hij promoveerde op het onderwerp: ‘NSAID Complications – The Balance of Risks’ (2007). Daarnaast is hij geregistreerd als epidemioloog (2008). Hij is werkzaam als reumatoloog in het Medisch Spectrum Twente met als aandachtsgebieden spondyloartritis en systemische auto-immuunziekten.

Daarnaast heeft hij een deeltijd aanstelling aan de Universiteit Twente waar hij als hoofdopleider verantwoordelijk is voor het opleidingscluster Twente en het wetenschappelijk onderzoek op de afdeling coördineert. Harald is voorzitter van de NVR werkgroep eHealth en lid van het NVR bestuur met als portefeuille ‘Opleiding en Onderwijs’.

“Nieuwe therapeutische mogelijkheden en behandelstrategieën, de wereld van SpA is in beweging! Maar wanneer is het SpA, de diagnostiek blijft lastig. Veel te leren, veel te delen!”

Melek Guler-Yuksel studeerde geneeskunde in Leiden en begon in het LUMC in 2009 haar opleiding als reumatoloog. Ze is nu werkzaam in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam en heeft als aandachtgebieden de algehele reumatologie, inclusief reumatoïde artritis, spondylartropathie en jicht.

Daarnaast is zij commissielid onderwijs bij de NVR, Bestuurslid Cicero, Redactielid bij het NTVR en actief in de werkgroep osteoporose bij de NVR.

Irene van der Horst is in Leiden gespecialiseerd tot reumatoloog en is sinds 1998 werkzaam in het VUmc te Amsterdam. Zij heeft als aandachtgebieden: ziekte van Bechterew en spondyloartritis. Ze promoveerde met het proefschrift 'The relationship between HLA Class II polymorphism and the susceptibility to and progression of rheumatoid arthritis' (1998).

Haar onderzoek binnen het kenniscentrum voor de ziekte van Bechterew in VUmc heeft de afgelopen 15 jaar tot meer dan 150 publicaties en 6 proefschriften geleid. Daarnaast is ze docent en werkt ze nauw samen met diverse andere kennisinstellingen.

Arno van Kuijk studeerde geneeskunde aan de Vrije Universiteit Amsterdam, is geregistreerd als reumatoloog sinds 2002 en werkzaam als reumatoloog bij Reade sinds 2008. Hij promoveerde in 2010 met het onderwerp ‘Clinical and synovial tissue studies in psoriatic arthritis’. Zijn aandachtsgebieden zijn algemene reumatologie, spondyloartritis en artritis psoriatica. 
Daarnaast is hij plaatsvervangend opleider Reumatologie en lid van het stafbestuur in Reade.

Conny van der Laken studeerde geneeskunde in Leiden en is sinds 2004 reumatoloog en werkzaam bij Amsterdam UMC, locatie VUmc. Haar aandachtgebieden zijn; reumatoïde artritis, artritis psoriatica, spondylartropathie en vroege opsporing en voorspellen van therapie-effecten met beeldvormende technieken zoals de PET-scan en MRI. Ze promoveerde op het onderwerp ‘Scintigrafic detection of inflammation with radiolabeled cytokines and chemotactic peptides’ (1998).

Daarnaast is ze docent, heeft ze meegewerkt aan vele wetenschappelijke publicaties en werkt ze samen met diverse kennisinstellingen.

Marleen van de Sande studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam. In 2012 promoveerde zij aan het AMC met het ondewerp ‘Clinical and molecular classification of very early arthritis patients’. Sinds 2016 is ze werkzaam als reumatoloog in het AMC.

Daarnaast leidt ze het spondyloartritis “clinical trial team”. In deze functie is ze ‘principal investigator’ in meerdere clinical trials en cohort studies, zowel nationaal als internationaal. Ze heeft daarbij bijzondere aandacht voor klinische- en moleculaire karakteristieken van pre-klinische spondyloartritis.

Astrid van Tubergen studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Maastricht en promoveerde in 2002 met het proefschrift ‘Improvement by movement. A study on therapeutic aspects and outcome assessment in ankylosing spondylitis’. Bij het Maastricht UMC+ is ze sinds 2008 werkzaam als reumatoloog en in 2020 benoemd tot Professor aan de faculteit Geneeskunde & Life Sciences.

Haar onderzoek is gericht op het optimaliseren van patiëntenzorg, met name door validatie en (door)ontwikkeling van ‘outcome measures’. Daarnaast heeft ze bijzondere interesse in eHealth. Ze is de oprichter van SpA-Net, een eHealth systeem waarbij dagelijkste patiëntenzorg en onderzoek onderling zijn verbonden.

Marijn Vis studeerde geneeskunde aan het VUmc in Amsterdam en specialiseerde zich tot reumatoloog in Amsterdam bij Reade. Hij promoveerde in 2011 op het onderwerp ‘Rheumatoid arthritis: biologicals and bone’. Hij is sinds 2011 werkzaam als reumatoloog in het Erasmus MC, met speciale interesse in artritis psoriatica en hypermobiliteit.

Naast de klinische zorg is hij als onderzoeker gespecialiseerd in artritis psoriatica (PsA). Hij heeft het DEPAR cohort geïnitieerd waarbij nieuw-gediagnosticeerde PsA patiënten voor een periode van 6 jaar worden gevolgd, met als doel om data te verzamelen over ziektekenmerken, ziekteactiviteit en patient reported outcome (PRO).

Mark Wenink is in Utrecht gespecialiseerd tot reumatoloog en is sinds 2016 werkzaam in de Sint Maartenskliniek. Zijn aandachtgebied is spondyloartritis, in het bijzonder artritis psoriatica. Daarnaast heeft de wetenschap zijn bijzondere interesse. Hij promoveerde in 2012 op het onderwerp ‘Innate immunity in rheumatoid and psoriatic arthritis. Toll-like Receptors as Mediators of Disease’.

Beoordeel content: 
5
Gemiddelde score: 5 (2 votes)
0521SPA225586
×

Ask Speakers

×

Medical Information Request